Skip to content
Politică

Demisia lui Ponta. Soarta sa politică – o pildă amară?

Soarta politică a lui Victor Ponta ar trebui să fie „o pildă amară” pentru Partidul Naţional Liberal şi nu numai, prin prisma recentei sale demisii din funcţia de prim-ministru.

Ideea îi aparţine deputatului PNL Radu Zlati, conform unei declaraţii politice trimise, joi, PSnews.ro.

Parlamentarul susţine că premierul „nu a făcut gestul motivat de onoarea sau demnitatea care animă un bărbat de stat, ci a demisionat pe fondul protestelor de stradă, la rândul lor determinate nu în mod direct de activitatea guvernamentală a domnului Ponta, ci de gestiunea imaginii sale de om politic care a  ales să își termine cariera politică avându-l în dreapta sa pe nașul Gabriel Oprea și partidul acestuia, în loc să ceară demisia celor doi corifei ai UNPR, generalul de operetă și primarul panseluțelor”.

„Se termină astfel, într-un aer de dramoletă balcanică, o întreagă etapă din istoria post-revoluționară a României.

Pentru mine, ca național-liberal, etapa USL și USL 2.0 (cum au dorit-o Ponta și consilierii săi politici) a fost una plină de învățăminte. Deși de acord parțial cu afirmația că politica este ”arta posibilului”, am învățat, din experiența colaborării PNL-PSD, că nu poți să girezi moral un partid sau un om politic, la nesfârșit și pentru orice cauză.

Am mai învăţat că cine și-a plagiat lucrarea de doctorat poate să mintă, senin, și în alte împrejurări: să își mintă sau trădeze, de pildă, aliații; să își abandoneze mentorii politici; să își trădeze, în ultimă instanță, atât prin ceea ce a făcut, cât și prin ceea ce nu a făcut, chiar partidul care i-a oferit, într-o scurtă viață de politician, totul – inclusiv șansa de a accede la cea mai onorantă funcție în stat, aceea de Președinte al României.

Experiența Victor Ponta, posibila experiență Gabriel Oprea, din fericire ratată de către Partidul Național Liberal, m-a învățat că trebuie să fiu foarte exigent în alegerea tovarășilor de drum. Nu ajunge să ai un dușman comun, pentru a deveni prietenul politic al cuiva, pentru a-l gira, pentru a-i asigura spatele în cazul oricărei mârșăvii comise, mai mică sau mai mare.

Să fie oare politica «arta posibilului»? Poate. Dar trebuie să modificăm această definiție, astfel: politica trebuie să fie «arta oricărui posibil moral». Altfel nu mai este politică, ci doar o cârdășie bazată pe interese comune.

PNL va deveni, poate, cel mai important partid parlamentar al României. Dar dacă se va abate de la această definiție, îl va aștepta soarta tuturor plăsmuirilor politice bazate pe fraudă morală: o prăbușire cu atât mai radicală, pe cât a fost de enormă minciuna pe care s-a bazat creșterea sa electorală. Soarta politică a domnului VV Ponta ar trebui să ne fie o pildă amară în acest sens”, a mai afirmat Radu Zlati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *