Demisie cu cântec a comisarului european Thierry Breton. Reacții ale mediului politic francez

Sursa foto: pubaffairsbruxelles.eu

Francezul Thierry Breton și-a anunțat luni, 16 septembrie a.c. demisia din Comisia Europeană printr-o scrisoare trimisă președintei Ursula von der Leyen. Thierry Breton, a declarat că a fost renegat de Von der Leyen chiar în pline negocieri privind componența noii echipe.

Reacțiile din mediul politic francez nu au întârziat să apară. „Pentru Franța, dincolo de persoane, această demisie constituie un nou avatar al pierderii influenței sale în Europa„, notează Bruno Alomar, un reputat politolog francez.

 

Thierry Breton X, Sursa France 24

 

Această plecare a fostului ministru francez, în vârstă de 69 de ani, cufundă Bruxelles-ul în uimire, în timp ce numele și portofoliile noilor comisari erau potențial așteptate marți.

„Demisionez din funcția mea de comisar european”, a anunțat Thierry Breton într-o scrisoare către Ursula von der Leyen, publicată pe rețeaua de socializare X.

„Acum câteva zile, chiar în ultima parte a negocierilor privind componența viitorului Colegiu, ați cerut Franței să-mi retragă numele – din motive personale pe care în niciun caz nu le-ați discutat direct cu mine – și ați propus, în calitate de politică compromis, un portofoliu presupus mai influent pentru Franța în cadrul viitorului Colegiu al Comisarilor”, scrie Thierry Breton.

A fi comisar european „a fost o onoare”, a subliniat Breton. La rândul său, președinta Ursula von der Leyen a acceptat demisia lui Thierry Breton și „îi mulțumește pentru munca depusă”.

Reacții ale mediului politic francez

Președintele francez Emmanuel Macron i-a propus luni ministrului său de Externe demisionat, Stéphane Séjourné, să-l înlocuiască. Macron este supus a numeroase critici din partea francezilor.

Bruno Alomar, autorul cărții Reformă sau nesemnificație: 10 ani pentru a salva Uniunea Europeană notează:

„Această demisie mai presus de toate constituie încă o Bérézina (n.r. bătălia de la Berezina soldându-se cu o înfrângere a armatei franceze a lui Napoleon) pentru Emmanuel Macron.

Există aici un paradox crud în faptul că cel care se credea cel mai european dintre președinți părăsește Franța mai slăbită ca niciodată în UE. Observația este usturătoare, în mai multe privințe. În primul rând în ceea ce privește oamenii. Pentru că Thierry Breton a fost candidatul lui Emmanuel Macron care nu s-a gândit de fapt să fie nevoit să țină cont de rezultatul alegerilor pe care el însuși le-a convocat și le-a pierdut. Ar fi fost logic ca noul guvern să aibă un cuvânt de spus în numirea noului comisar sau în reînnoirea celui actual”.

Clanul mai presus de toate. Consecvența în Macronie”, a reacționat deputatul de la Génération.

Pierzi alegerile, vei monopoliza funcțiile”, a scris senatorul comunist Ian Brossat pe X.

Europarlamentarul pentru Mitingul Național Thierry Mariani a denunțat „arta relocuirii micilor marchizi ai Macroniei căzuți”,

Deputatul Frontului popular Laurent Jacobelli a făcut referire la „Republica Prietenilor”.

„Pentru Franța, dincolo de persoane, această demisie constituie un nou avatar al pierderii influenței sale în Europa”.

Franța nu a experimentat niciodată o poziție atât de slabă. Dincolo de starea în care Emmanuel Macron părăsește sistemul politic francez, Franța a devenit- din cauza gestionării proaste a finanțelor publice, accentuată tragic în ultimii șapte ani- veriga slabă a zonei euro. Mai larg, dizolvarea continuă a Franței  face parte din extinderea planificată a UE. Pentru Franța, dincolo de persoane, această demisie constituie un nou avatar al pierderii influenței sale în Europa”, mai spune Bruno Alomar.

Relațiile erau tensionate dintre Ursula von der Leyen și Thierry Breton

Relațiile dintre Ursula von der Leyen și Thierry Breton au fost notoriu tensionate de când acesta din urmă a preluat, în primăvară, conducerea unei revolte în cadrul executivului de la Bruxelles pentru a contesta stilul de management al președintelui, considerat puțin colectiv.

Francezul pusese public la îndoială etica Ursulei von der Leyen după numirea la sfârșitul lunii ianuarie a unui trimis responsabil de întreprinderile mici și mijlocii, o funcție bine plătită în cadrul Comisiei.

Postul a fost atribuit europarlamentarului german din Partidul Popular European (dreapta) Markus Pieper, cu câteva săptămâni înainte de Congresul de la București la începutul lunii martie în cadrul căruia PPE a susținut un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen.

Controversa a dus la un vot de neîncredere în Parlamentul European împotriva Ursulei von der Leyen, în plină campanie pentru alegerile europene din iunie, și în final la retragerea lui Markus Pieper.

Realesă în funcția de șef al Comisiei în iulie, Ursula von der Leyen urma să prezinte marți numele și portofoliile noilor comisari liderilor de grup ai Parlamentului European, în marja unei sesiuni plenare de la Strasbourg.

Înainte de retragerea lui Thierry Breton, situația era deja incertă din cauza unui blocaj din partea Sloveniei, unde este în așteptare aprobarea noii candidate Marta Kos de către Parlamentul național.

Plecarea lui Thierry Breton, care se impusese ca o figură în executivul de la Bruxelles, abordând abuzurile de putere ale giganților digitali precum X sau TikTok, complică și mai mult ecuația.

Retragerea lui Breton vine după o controversă legată de lipsa de femei din noua echipă care se formează.

După demisia surprinzătoare a comisarului francez în funcție, europarlamentarul ecologist Marie Toussaint a subliniat imediat „oportunitatea ca Emmanuel Macron să numească o femeie care să lucreze pentru paritate în cadrul Comisiei”

Macron l-a propus în cele din urmă pe ministrul său de Externe, Stéphane Séjourné „concentrat pe problemele de suveranitate industrială, tehnologică și competitivitate europeană”, a anunțat luni Elysée.

Stéphane Séjourné a fost președinte al grupului Renew în Parlamentul European în legislatura precedentă și „îndeplinește toate criteriile cerute. Angajamentul său european îi va permite să ducă la îndeplinire pe deplin această agendă de suveranitate”, adaugă președinția franceză.

 

 

Sursa: France24

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: