Skip to content
Externe

Democraţia, în declin în lume. Pe ce locuri se află România şi R. Moldova

Potrivit studiului intitulat „Indicele democraţiei”, realizat de săptămânalul britanic The Economist, democraţia se află în declin la nivel mondial. România se situează pe locul 61, exact înainte de Mongolia şi Serbia, iar Republica Moldova puţin mai jos, pe locul 69, însă în continuare în categoria „democraţie deficitară” (însă remediabilă).

În studiul său anual, The Economist constată că în 2021 doar 45,7% din populaţia lumii trăia într-o formă de democraţie. Procentul este semnificativ mai mic decât în 2020, când a fost de 49,4 la sută.

Anul aceasta, singurele democraţii autentice, complete, de pe planetă sunt ţările scandinave şi Elveţia, Islanda, Germania, Irlanda, Olanda şi Marea Britanie, Canada, Japonia şi Taiwan. Cu toatele, democraţiile totale sunt doar 21 la număr, din cele aproape 200 de ţări ale planetei. Toate democraţiile reale sunt situate în emisfera de nord, cu câteva excepţii: Australia, Noua Zeelandă şi Uruguay.

Majoritatea celorlalte ţări europene, precum şi Statele Unite, se află în categoria “democraţiilor deficitare” (flawed democracy).

Pe ultimul loc de pe planetă se află Afganistanul, care a coborât anul acesta sub Coreea de Nord şi Birmania (Myanmar).

România se situează pe locul 61, exact înainte de Mongolia şi Serbia, iar Republica Moldova puţin mai jos, pe locul 69, însă în continuare în categoria “democraţie deficitară” (însă remediabilă). De altfel, printre ţările de pe întreaga planetă pe care studiul le găseşte a fi trecut prin cea mai mare îmbunătăţire a scorului lor global, studiul menţionează Indonezia şi Moldova, scrie adevarul.ro.

Ucraina, în schimb, este şi mai jos, pe locul 86, în categoria “regim hibrid”, iar mult dedesubt — Rusia, cu 124, la rubrica “regim autoritar”, prinsă între Etiopia şi Niger, Rusia situându-se aşadar, din punctul de vedere al democraţiei, sub Etiopia aflată în plin război civil.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *