Democraţii sunt panicaţi după dezbaterea nereuşită a lui Biden împotriva lui Trump. Unii vorbesc despre înlocuirea lui

Sursă foto: X

Un lucru era clar la încheierea primei confruntări prezidenţiale din 2024 dintre Joe Biden şi Donald Trump, care a avut loc joi seara: democraţii au intrat în panică în urma prestaţiei ezitante a preşedintelui. Consternarea lor a cuprins sălile Congresului, oraşele de coastă bogate unde sunt donatorii, bastioanele partidului din întreaga ţară, precum şi barurile şi sufrageriile în care democraţii s-au adunat pentru a-şi încuraja omul, relatează The Washington Post.

Pe de altă parte, aliaţii preşedintelui Joe Biden s-au străduit vineri să limiteze consecinţele negative ale prestaţiei sale slabe de la dezbaterea cu rivalul republican Donald Trump, însă asta nu i-a oprit pe unii dintre colegii săi democraţi să se întrebe dacă nu l-ar putea înlocui cumva cu un alt candidat la alegerile americane din noiembrie. Bâlbâielile verbale ale lui Biden şi răspunsurile sale ocazional inconsistente din timpul dezbaterii au sporit îngrijorarea alegătorilor că actualul preşedinte, în vârstă de 81 de ani, s-ar putea să nu fie apt pentru a servi încă un mandat de patru ani, scrie Reuters.

Hakeem Jeffries, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor a SUA, a evitat să răspundă direct când a fost întrebat de reporteri dacă mai are încredere în candidatura lui Biden. „Susţin lista de candidaţi. Susţin majoritatea democrată din Senat. Vom face tot posibilul pentru a prelua Camera Reprezentanţilor în noiembrie. Vă mulţumesc tuturor”, a spus el, în condiţiile în care în noiembrie pe lângă alegerile prezidenţiale se înnoieşte şi Congresul.

Reprezentantul democrat Jim McGovern a declarat reporterilor: „V-aş minţi dacă v-aş spune că eu cred că a fost o dezbatere grozavă”. Întrebat dacă este timpul ca partidul să ia în considerare un alt candidat, el a răspuns: „Nu am ajuns încă la nicio concluzie”.

Biden, deja cel mai în vârstă preşedinte american din istorie, s-a confruntat doar cu o opoziţie simbolică în timpul concursului de nominalizare din partea partidului, care a durat luni de zile, şi şi-a asigurat suficient sprijin pentru a-şi garanta locul de candidat democrat pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Fostul preşedinte Trump, în vârstă de 78 de ani, şi-a depăşit, de asemenea, contracandidaţii din interiorul partidului încă de la începutul anului, pregătind terenul pentru o luptă lungă şi acerbă în alegerile generale.

Campania lui Biden a declarat că a strâns 14 milioane de dolari joi şi vineri şi a înregistrat cea mai bună oră de strângere de fonduri imediat după dezbaterea de joi seară. Însă un donator al lui Biden, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a calificat prestaţia sa drept „descalificatoare” şi a prezis că unii democraţi vor reveni asupra solicitărilor ca acesta să se retragă, ceea ce ar da timp partidului să aleagă un alt candidat la convenţia naţională, care începe la 19 august.

OFICIALII DEMOCRAŢI, DECLARAŢII DE SPRIJIN PENTRU BIDEN

Însă oficialii democraţi au minimalizat această posibilitate. „Este puţin probabil să se întâmple”, a declarat Mitch Landrieu, copreşedinte al campaniei lui Biden, la CNN.

Alţi consilieri şi aliaţi ai lui Biden, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat că nu cred că repercusiunile dezbaterii ar ameninţa şansele acestuia de a câştiga nominalizarea.

Nancy Pelosi, predecesoarea lui Jeffries, a declarat reporterilor că nu crede că democraţii au nevoie de un alt candidat la preşedinţie.

Şi guvernatorul Californiei, Gavin Newsom – care ar putea fi principala alternativă democrată – a respins ideea că Biden ar putea fi înlocuit. Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, un alt posibil înlocuitor, i-a îndemnat pe democraţi să nu se mai îngrijoreze. „Joe Biden a avut o dezbatere proastă, da, dar Donald Trump a fost un preşedinte slab”, a spus Shapiro.

Interviurile cu alegătorii indecişi au confirmat că a fost o seară proastă pentru Biden. Aceştia au descris prestaţia sa ca fiind slabă, jenantă şi greu de urmărit.

ECOURI ÎN TABĂRA TRUMP

La rândul său, campania lui Trump a profitat şi a lansat vineri un videoclip care evidenţiază poticnelile lui Biden. „Noaptea trecută, lumea a văzut cine este el. Este incapabil să servească ţara”, a declarat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt. Un consilier, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că dezbaterea îl va ajuta pe Trump să concureze mai bine în state cu tendinţe democrate precum Virginia şi Minnesota.

Ed McMullen, care strânge fonduri pentru Trump, a declarat că trei donatori l-au sunat după dezbatere pentru a-i spune că sunt gata să sprijine campania. „Oricine strânge bani ştie că există un moment în care trebuie să apeleze la donatori, iar acesta este unul dintre acele momente decisive”, a spus el.

Întrebările cu privire la capacitatea lui Trump de a ocupa această funcţie au apărut, de asemenea, din cauza condamnării sale de luna trecută de la New York, a eforturilor sale de a anula alegerile din 2020 şi a mandatului său haotic atunci când a fost în funcţie.

Dar, în ciuda unei seriei de informaţii false şi devieri din partea lui Trump din timpul dezbaterii, accentul a fost pus ulterior pe Biden.

Dezbaterea de 90 de minute de la sediul CNN din Atlanta a avut loc mult mai devreme în campanie decât orice altă dezbatere prezidenţială modernă, cu mai mult de patru luni înainte de alegeri. Acest lucru ar putea atenua daunele pentru Biden, pe măsură ce amintirea prestaţiei sale se estompează şi evenimentele de ştiri generează titluri noi.

Trump, de exemplu, este programat să-şi afle sentinţa de la New York la 11 iulie, cu doar câteva zile înainte ca partidul său să se întrunească pentru a-l nominaliza oficial. El se confruntă în continuare cu alte trei procese penale, deşi niciunul nu pare să ajungă la deznodământ înainte de noiembrie.

La un restaurant Waffle House din Atlanta, după dezbatere, Biden a declarat reporterilor că nu-şi face griji cu privire la performanţa sa. „Este greu să dezbaţi cu un mincinos”, a spus el referindu-se la Trump.â

Biden se îndrepta spre un miting, vineri, în Raleigh, Carolina de Nord, un stat pe care democraţii speră să îl recâştige în faţa republicanilor în noiembrie, apoi urma să zboare la New York pentru o strângere de fonduri şi inaugurarea unui monument dedicat revoltei Stonewall din 1969 pentru drepturile LGBT.

La rândul său, Trump va organiza un miting vineri în Virginia, un stat pe care l-a pierdut de două ori, dar pe care speră să îl repună în joc în noiembrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: