Skip to content
Politică

Demonizarea regimului Băsescu de Traian Băsescu

În cei 10 ani de mandat, Traian Băsescu a fost considerat un campion al luptei anti-corupție, un susținător a tot ceea ce înseamnă acțiunile DNA împotriva politicienilor. Toată lumea își amintește de ieșirile de la Cotroceni prin care lăuda activitatea procurorilor și prin care le dădea în cap politicienilor pentru că vor să pună piedici actului de justiție.

În aproximativ patru luni de la finalizarea mandatului de președinte, Traian Băsescu vede acum o altă realitate în România, fostul președinte vorbind despre „guantanamizarea ţării”.

Revenirea lui Traian Băsescu în prim-planul luptei politice în luna februarie s-a produs la Congresul PMP. Unul dintre motivele prezenței fostului președinte la congresul PMP a fost explicat chiar de acesta și anume, că își dorește să-și apere mandatele de televiziunile lui Voiculescu, Ghiță și Realitatea TV.

„Observ, oricât aș fi prins de viața cu nepoții mei, o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a construit între 2004-2014. Era obligatoriu să ies public și să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voculescu, Ghiță sau pe mâna echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV.

Eu știu câtă umilință am îndurat pentru a-mi duce mandatele până la capăt. Dacă nu era congresul dumneavoastră, aș fi avut oricum o ieșire publică”, le-a declarat fostul președinte celor din PMP pe 8 februarie.

Numai că, din momentul Congresului PMP, Traian Băsescu nu și-a apărat mandatul, ci mai degrabă a demonizat o serie de instituții pe care le apăra. Procurorii au fost cei care au încasat cele mai multe critici de la fostul președinte.

Astfel, pe 24 februarie fostul președinte a catalogat drept „excesiv” numărul de cereri de arestare formulate pe numele Elenei Udrea. După aceea, la scurt timp, adică pe 7 martie, Traian Băsescu afirma într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că regretă faptul că 127 de familii din comuna Nana au sechestru asigurator pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, despre care spune că suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva sa, acuzând astfel demersul procurorilor.

Încercând să dreagă această declarație, Traian Băsescu a avut încă o ieșire care nu a făcut decât să întărească atacul făcut cu câteva zile înainte. La data de 10 martie, fostul președinte declara jurnaliștilor că “dacă dumneavoastră sau vreun procuror poate să-mi spună că n-a existat o comisie parlamentară… sau asta e comisie tehnică. Deci a fost o acţiune politică iniţiată de premier, materializată printr-o comisie parlamentară. Comisia parlamentară nu înseamnă acţiune politică? Dacă domnul Niţu crede că a venit vremea în care nimeni să nu îndrăznească să mai exprime vreun punct de vedere că dânsul are sensibilităţi, îl anunţ că nu voi ţine cont de sensibilităţile domniei, mai ales când minte”.

În context, fostul președinte a spus că știe ce înseamnă “minciuna politică în care se implică instituțiile statului”, adăugând că ar dori să nu se mai întâmple acest lucru în ceea ce-l privește.

Din acel moment, Traian Băsescu a pus tunurile pe Tiberiu Nițu, procurorul general. Fostul președinte a lansat un atac la adresa procurorului general, spunând despre acesta că a fost la Revoluție „printre cei care trăgeau către populaţia răzvrătită”.

În replică, Nițu a afirmat că Traian Băsescu a sunat la cabinetul său, fapt ce a făcut ca la nivelul opiniei publice să se vorbească despre presiunile pe care fostul șef al statului le face asupra justiției.

Reacțiile lui Traian Băsescu la adresa Justiției din România au continuat. De data aceasta, pe 26 martie, desi procurorii si magistratii au cazut de acord ca Elena Udrea sa fie arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”, fostul presedinte al Romaniei a continuat sa o apere pe aceasta. Traian Basescu a precizat ca este ferm convins ca “Elena Udrea nu a pus mana pe bani”. Nu in ultimul rand, Traian Basescu anunta ca este ferm convins ca Elena Udrea isi va dovedi nevinovatia si ca fostul ministru al Dezvoltarii „va demonstra, in instanta, ca acei bani nu au ajuns la ea”. Așadar, fostul președinte le dădea încă o bilă neagră procurorilor.

Însă, probabil cea mai dură replică la adresa acțiunii procurorilor a venit în această săptămână, atunci când Traian Băsescu a vorbit despre „ guantanamizarea ţării”. „La Guantanamo îi ţin până când spuneau ce voiau să audă ofiţerii CIA”. Acesta a explicat că „de prea multe ori parchetele apelează la ideea te bag la beci până când spui ce a spus delatorul. (…) În ţara asta nimeni nu poate spune nimic legat de activităţi frauduloase pe care le-aş fi făcut eu”.

În condițiile prezentate, apare o nedumerire: cum anume își apără Traian Băsescu mandatul, în condițiile în care, în mandatul său procurorii erau pe un piedestal, iar acum îi târăște prin toate noroaiele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *