Skip to content
Politică

Denunțul-o gravă intoxicare a moralei publice? DNA, reconsolidarea tacticii în fața noilor provocări

" "

Luni seară, jurnalistul Victor Ciutacu a moderat o emisiune incendiară la postul România TV a cărei tema a fost mafia denunțurilor din dosarele DNA.  Totul se întâmplă pe fondul puzderiei de denunțuri făcute la DNA în dosarele de corupție, dar și în noi cazuri în care sunt semnalate fapte de corupție.

Amintim că în acest context, un denunț extrem de grav a fost depus joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele fostului președinte al României, Traian Băsescu, al fostului procuror-șef al DNA, Daniel Morar, și al fostului președinte al PNL, Crin Antonescu. Denunțul a fost depus și semnat de Florin Ghiulbenghian.  Acesta a acuzat intervenţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu, în dosare ale DNA, prin intermediul unui fost consilier.

" "

Radu Cristescu, lider PMP a vorbit în cadrul emisiunii menționate despre faptul că DNA se află în pragul de a-și pierde credibilitatea din cauza acestor denunțuri:

„E interesant, 2016 an electoral: ceea ce v-a spus presed Basescu va spun si eu: E prea mult. Ati vazut si in cazul Elenei Udrea, 8 declaratii schimbate ale unui denuntator. Eu sunt un fan DNA dar prin ceea ce se intampla…Se decredibilizeaza. DNA-ul in momentul asta devine o gluma. In momentul in care renumita blonda (Alina Petre-fosta noră a lui Virgil Măgureanu, n.r.)spune ca a fost incurajata sa faca denunturi, tu Kovesi nu iesi, taci si incurajezi aceste lucruri. Deja este nebunie, este prea mult. Florica si el si ceilalti rad de noi. Cand un ministru a negociat cu un om politic, Doamne fereste! Pot sa ma gandesc ca in DNA se fac astfel de trocuri. Si in DNA sunt tot felul de personaje. Ce poti sa crezi cand te uiti la Florica, la Niro, la Pescariu… Ii lasi, nu le confisti banii.”, a declarat Cristescu.

Pe de altă parte, fostul europarlamentar Adrian Severin, invitat în platoul emisiunii de la România TV a vorbit despre problema denunțurilor.

Întrebat de jurnalistul Victor Ciutacu daca denuntatorii ar imparti banii cu procurorii, așa cum a sugerat fostul președinte Băsescu, săptămâna trecută, Severin a exprimat care este pericolul real din spatele „inflației de denunțuri” exprimând că societatea ar trebui să mizeze pe autodenunț și nu pe denunțuri: „Sincer nu urmaresc cu pasiune toata aceasta saga. Ceea ce am vazut este halucinant. Sunt de acord cu tot ce a spus domnul presedinte Basescu. Ceea ce spune in ultima vreme spune corect. Nu spunea lucrurile acestea cand putea lua si masuri. Aluzia pe care dânsul a facut-o  nu este o certitudine, dar exista o posibilitate care nu poate fi inlaturata. Ce inseamna sa il iei in serios pe dl Basescu in legatura cu aceste afirmatii? Inseamna sa incepi o ancheta in rem. Aici este o simpla speculatie, nu este lipsita de temei daca ne uitam la probele logico-juridice, nu putem exclude aceasta posibilitate. Trebuia sa ia masuri. Samanta raului atunci a inflorit. E o lectie a istorie care spune ca nu invatam lectiile istoriei. Delatiunea in Evul Mediu cand se denunțau vrajitoarele, Inchizitia a atins culmi extraordinare si rezultatul a fost un dezatsru social. Ceea ce ar trebui sa incurajam este autodenuntul. Se negociaza o formula care sa fie stimulativa pentru cel care se autodenunta, se termina cu o linie infractionala. Atunci cand dau vina la intampla pe altul si care eventual vinovat, a dat niste galeti, altul a dat un tun de zeci de milioane care a afectat societatea. Este o grava intoxicare a moralei publice. Incurajarea denunturilor este o boală ointr-o societate. Noi intoxicam societatea. Trebuie sa i se puna capat rapid printr-o interventie legislativa.”, a declarat fostul europarlamentar Adrian Severin.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *