Skip to content
Politică

Denunțul unui lider PNL care anunță un cutremur în rândul vechilor liberali

După ce în ultima perioada s-a discutat intens despre presupusa finanțare ilegală a PDL, în campaniile din 2009, despre care unii denunțători spun că ar fi fost plătite din banii de șpagă de la Microsoft, acum pare să fi venit rândul celor din PNL.

Jurnaliștii de la Evenimentul Zilei prezintă noi detalii din dosarul în care unul din foștii vicepreședinți ai Partidului Național LIberal este acuzat de luare de mită, aflându-se în ares preventiv.

Este vorba de Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, cel care a recunoscut la DNA că a primit mită și că banii i-a folosit în campania electorală din 2008.

Politicianul a dat o declarație care l-a înfundat pe fostul ministru de Interne, Cristian David, mai notează evz.ro.

Procurorii DNA vor verifica modul în care o parte din mita din dosarul „Șpagă la ministrul Internelor”- Cristian David (47 de ani) -, 250.000 de euro, a ajuns să fie folosită în campania electorală a PNL din 2008. Informația apare în referatul prin care procurorii au cerut prelungirea arestării preventive a fostului ministru acuzat de o mită de 500.000 de euro. David este după gratii din 22 ianuarie 2015.

Unul dintre complicii acestuia, președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (48 de ani), a recunoscut intervențiile fostului ministru și faptul că a primit și el mită. „Baronul” este arestat din 7 decembrie 2014, într-un alt dosar de corupție: pentru luare de mită, conflict de interese și tentativă de spălare de bani.

Prin declarația lui, Bîgiu confirmă principalele probe ale procurorilor în acest caz, cele două denunțuri făcute la începutul verii 2014: cel al primarului din Jilava, Adrian Mladin, și cel al fostului șef de cabinet din Ministerul de Interne, Roger – Valeriu Nițescu. Potrivit DNA, Mladin a dat o șpagă de 1,1 milioane de euro (500.000 de euro lui David și 600.000 de euro lui Nițescu), pentru a i se stabili dreptul de proprietate asupra unui teren, de 15 hectare, în orașul Buzău, mai notează cei de la evz.ro.

Omul de legătură

Cei doi trebuia să intervină la Bîgiu, prefect de Buzău la vremea respectivă, care a cerut pentru serviciile sale o mită de un milion de euro. Ca măsură de garanție că va primi banii, Bîgiu a solicitat ca o parte din terenuri să fie trecută pe numele unui apropiat, Gheorghe Doloiu. Acesta avea să fie omul de legătură cu Mladin.

Sechestru pe avere

Ancheta în acest caz este aproape de finalizare, iar procurori arată, în referatul de prelungire a arestării, ce mai au de efectuat în perioada următoare: 1. Aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpaților; 2. Audierea martorilor care atestă utilizarea sumelor – obiect al infracțiunii de corupție; 3. Elucidarea sursei de finanțare a vilei lui Cristian David, situată în localitatea Azuga; 4. Ridicarea de documente și stabilirea utilizării sumelor în campania electorală din anul 2008.

„Mi-a spus că, dacă i se va rezolva problema, va sprijini partidul”

Declarația lui Cristinel Bîgiu, dată la DNA, în care arată că 250.000 de euro au fost folosiți pentru partid:

„Despre acele terenuri declar că sunt situate parţial pe amplasamentul fostei staţiuni agricole şi cred că erau în intravilan şi în acea perioadă.

Nu cunosc alte date legate de aceste terenuri, întrucât nu m-am ocupat de partea tehnică a problemei. Mladin a mai venit ulterior, în acelaşi scop la Buzău, fiind însoţit de Valeriu Nițescu, care era în acea perioadă şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative. Am discutat în câteva rânduri personal cu Valeriu Nițescu, care mi-a spus că a venit din partea ministrului David, care, la rândul său, mă roagă să-l ajut pe Adrian Mladin în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat.

„Era an electoral”

Ţin să precizez că, în cursul discuţiilor cu Adrian Mladin, acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale…

„Restul i-am dat unor persoane”

Ca modalitate, întrucât terenurile erau pe numele lui Gheorghe Doloiu, la momentul vânzării efectuate de către Adrian Mladin, o parte din bani au fost încasaţi de Gheorghe Doloiu. Este vorba de o sumă de aproximativ 900.000 de euro. Nu cunosc în ce modalitate a obţinut Gheorghe Doloiu banii în numerar, faptul este că, la începutul anului 2008, Gheorghe Doloiu mi-a remis în numerar o parte din ei, respectiv aproximativ 700.000 euro, pe care în integralitate i-am dat mai departe. În mod concret, circa 250.000 de euro au ajuns în campania electorală, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdată nu doresc să le nominalizez.

Declar că, într-adevăr, aceşti bani, despre care am vorbit mai sus, au fost folosiţi în campaniile electorale din anul 2008”, mai informează evz.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *