Skip to content
Magazin

Departamentul de Stat al SUA premiază o româncă, la categoria femei extraordinare din lume

facebook

Carmen Gheorghe, preşedintele organizaţiei E-Romnja, a fost premiată de Departamentul de Stat al SUA pentru promovarea drepturilor femeilor rrome, potrivit spotmedia.

Potrivit Ambasadei SUA la București, Carmen Gheorghe este una dintre cele 12 femei extraordinare din întreaga lume, câștigătoare ale premiului „Femei Curajoase din Întreaga Lume” (International Women of Courage – #IWOC2022).

IWOC recunoaște meritele femeilor care au demonstrat curaj și calități excepționale de lider în susținerea păcii, justiției, drepturilor omului, egalității de gen și în promovarea femeilor, prin sacrificii personale, punându-și adesea viața în pericol, subliniază ambasada.

Carmen Gheorghe a declarat, pentru Agerpres, că organizaţia pe care o conduce luptă pentru drepturile fetelor şi femeilor rrome în comunităţi şi societate.

„Practic, nu vorbim doar despre drepturi, ci despre acces, organizăm comunităţi în grupuri de iniţiativă, luptăm cu grupuri de femei şi fete rrome în comunităţi pentru acces la infrastructură, apă, servicii decente, tratament egal în instituţiile publice sau în sistemul de educaţie şi aşa mai departe”, a menţionat ea.

Potrivit preşedintei E-Romnja, a fi femeie rromă în România presupune „o luptă pe toate fronturile” – „în comunitate, familie, societate, cu instituţiile, sistemul şi cu presa”.

Carmen Gheorghe a enumerat printre problemele femeilor rrome din ţara noastră aspecte ce ţin de accesul la sănătate reproductivă, educaţie, la servicii, în situaţii de abuz sexual sau de violenţă domestică.

La ceremonia transmisă online din Washington au participat prima doamnă a SUA, Jill Biden, şi secretarul de Stat Antony Blinken.

Jill Biden a deplâns reducerea femeilor la tăcere cu violenţă, ură, discriminare şi izolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *