Skip to content
Politică

Depolitizarea inspectoratelor școlare și verificarea doctoratelor: Cum a ajuns ministrul Educației o țintă

Sorin Cimpeanu Inquam Photos / George Călin

Atacurile împotriva ministrului Educației s-au înmulțit după ce Sorin Cîmpeanu a încercat depolitizarea inspectoratelor școlare și a directoratelor instituțiilor de învățământ, dar și pentru că a cerut verificarea tuturor doctoratelor din ultimii 30 de ani.

Depolitizarea instituțiilor de învățământ

Este de notorietate că fiecare director de școală, grădiniță sau liceu din România a fost numit în ultimii 30 de ani pe considerente politice. Acum, Ministerul Educației încearcă să depolitizeze sistemul printr-un concurs strict cu mai multe probe:

Proba de dosare – potrivit calendarului, în perioada 27-29 septembrie are loc evaluarea dosarelor de înscriere, iar pe 30 septembrie vor fi afișate listele candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

Proba scrisă – 15 octombrie. Regulile din metodologie prevăd că proba scrisă va consta în rezolvarea de către candidați, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional.

Proba de interviu – 15 noiembrie – 8 decembrie. Interviul are durata de 60 de minute pentru fiecare candidat. Se vor evalua: abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează; Interviul este ținut de un reprezentant al mediului privat și încă doi reprezentanți, aleși prin vot secret, dintre profesorii titulari ai instituției respective.

Cercetarea doctoratelor

Doctoratul a ajuns să valoreze din ce în ce mai puțin în România din cauza numărului exagerat al plagiatelor. Au fost descoperiți șefi de instituții, șefi din MAI, parlamentari, miniștri și zeci de profesori universitari cu plagiate grosolane. Se impun măsuri urgente pentru a nu lăsa instituțiile de învățământ superior din România să-și piardă reputația.

Ministrul Educaţiei a solicitat universităţilor care, din 1990 şi până în prezent, au eliberat titluri de doctor să verifice tezele care au stat la baza acordării acestora, el anunţând că ministerul va acorda bani pentru această operaţiune. Cîmpeanu este singurul ministrul al Educației care începe o verificare temeinică a tuturor doctoratelor din România.

Practic, prin cele două măsuri, ministrul Educației a deranjat atât clientela partidelor din fiecare localitate dar și pe cei care se știu cu doctorate plagiate. Motivele atacurilor împotriva lui Cîmpeanu nu trebuie căutate prea departe, ele sunt la vedere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *