Skip to content
Politică

Depopularea, „noua normalitate” în regiunile rurale. Daniel Buda: Este nevoie de mai mult pentru a atrage tineri în aceste zone

PSNews.ro

Zonele rurale se confruntă cu o depopulare masivă, doar 28% din populație trăiește în regiunile rurale, iar tinerii fermieri reprezintă doar 6% din comunitatea agricolă europeană, a declarat europarlamentarul Daniel Buda, într-un interviu pentru financialintelligence.ro.

„Am propus în cadrul ședințelor din Parlamentul European un exercițiu de imaginație: câți dintre ei sau dintre noi, ar fi oare dispuși să-și îndrepte copiii să lucreze în agricultură? Ne dorim vreunul din noi cu adevărat acest lucru? Din păcate aceasta este realitatea. În acest moment, sectorul și spațiul rural sunt neatractive!

Este nevoie de mai mult pentru a atrage tineri în aceste zone. Potrivit studiilor, o cerință primordială este nevoia de internet în bandă largă. De asemenea, avem nevoie de investiții în infrastructura rurală, și mai ales în sistemul de sănătate și educație, pentru a asigura viitorul comunităților noastre rurale. Până când decalajul dintre urban și rural nu va lua sfârșit, este aproape imposibil să vorbim despre schimbul generațional și despre atragerea tinerilor în agricultură.

Tinerii trebuie încurajați să apeleze la sprijinul oferit de UE prin intermediul PAC, dar și la cel acordat de GAL-uri, astfel încât aceștia să poată accesa mult mai ușor fondurile nerambursabile. Este necesar să identificăm noi mecanisme pentru a atrage tinerii în mediul rural, inclusiv cursuri de formare și consiliere, astfel încât sectorul agricol să prospere, iar în viitor să ne dorim să ne îndemnăm și copiii înspre munca din sectorul agricol”, a spus Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *