Skip to content
Politică

Deputat PSD arestat a început să își ”toarne” colegii la DNA

În ultima perioadă tot mai mulți parlamentari sunt fie arestați, fie rețiuți sau pur și simplu sunt vizați în dosare cu prejudicii de zeci de milioane de euro.

Parlamentarul Ioan Adam (PSD), în prezent arestat, fiind cercetat în dosarul retrocedărilor, în același dosar în care este urmărt penal și Viorel Hrebenciuc, a început să colaboreze cu procurorii DNA.

Ioan Adam a început să recunoască o parte din acuzațiile DNA în dosarul retrocedărilor. Adam este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogați parlamentari. El a explicat că a făcut avere din cărțile pe care le-a scris. Fost judecător, în prezent avocat, Adam era membru în Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Procurorii DNA l-au acuzat că, alături de Viorel Hrebenciuc, a pus bazele unui grup infracțional organizat care avea ca țintă retrocedarea ilegală a 40 de mii de hectare de pădure, prejudiciul fiind de circa 300 de milioane de euro.

Primul complice care a ajuns în vârful peniței lui Adam a fost judecătorul Lorand Ordog, de la Tribunalul Covasna. Într-o amplă declarația dată la DNA, după o săptămână de la arestare, Adam a povestit cum i-a dat acestuia o șpagă de 10.000 de euro, pentru a da o decizie de retrocedare frauduloasă în favoarea „moștenitorului” Gheorghe Paltin -Sturdza. În plus, Adam a dat detalii și despre alți complici de-ai săi, despre alte fapte de corupție, inclusiv despre colegi de-ai săi din PSD, care sunt implicați în acest dosar, susțin surse judiciare., citate de evz.ro.

Soția deputatului, Roxana-Anca Adam, judecător la Tribunalul Brașov, a povestit și ea că a auzit, într- o discuție, de o posibilă mită. Ea a explicat că într-o întâlnire cu Paltin-Sturdza, soțul său i-ar fi spus afaceristului că „dacă dădeai 50.000, obțineai o hotărâre mai repede sau mai bine, ceva de genul acesta. Știu că Sturdza nu a răspuns, ceea ce m-a mirat deoarece el reacționează de obicei atunci când trebuie să plătească ceva, cu atât mai mult o sumă așa de mare”.

Adam, către Paltin-Sturdza: „Băi, zgârcitule”

Afaceristul Gheorghe Paltin –Sturdza a spus procurorilor DNA că el nu a dat niciun ban judecătorilor pentru a primi sentința favorabilă.

„Precizez însă că după pronunţare acesteia, dar înainte de motivarea ei, Adam Ioan, avocatul meu la acel moment, mi-a spus: «Băi, zgârcitule, dacă ai fi dat 50.000 euro, nu s-ar fi tergiversat atât». Nu mi-a spus însă că a dat el aceşti bani şi nici nu mi-a dat de înţeles aceasta din modul în care mi-a spus aceste cuvinte”, a declarat Paltin-Sturdza.

Una din probele-cheie ale DNA este agenda lui Paltin-Sturdza, ridicată la percheziții. El nota mai multe întâlniri cu Hrebenciuc sau Adam. De exemplu, pe 25 ianuarie 2012, nota: „Adam se duce la Sf. Gheorghe să vadă ce este cu recursul, de ce întârzie”. Curtea Supremă a decis, ieri, că Lorand Ordog să fie arestat la domiciliu, dar decizia nu este definitivă.

„Am scos din buzunar plicul cu cei 10.000 de euro”

Deputatul Ioan Adam, declarație inculpat, din 28 noiembrie 2014:

„A adus o sumă în euro în bancnote de câte 100, am numărat și am constatat că erau 6.800 de euro, din care am oprit 800 de euro, iar 6.000 i-am introdus în plicul din mașină, alături de ceilalți 4.000 de euro, plicul introducându-l în buzunarul hainei.

Țin minte că soția m-a întrebat ce fac cu acești bani, însă eu m-am eschivat. Am mers la Sf. Gheorghe, am urcat în birou la Ordog. Țin minte că mi-a arătat că au început construcțiile pe șantier, că a obținut finanțare de la Ministerul Justiției, că o firmă din Botoșani a câștigat licitația, astfel că ceea ce-mi prezentase anul trecut, în aprilie 2012, ca fiind un proiect, acesta devenea realitate. Rețin că deja erau structuri de beton ridicate.

Discuția s-a purtat în biroul acestuia. La un moment dat, ne-am îndreptat către holul din spatele biroului, unde am scos din buzunarul din interiorul hainei plicul cu cei 10.000 de euro și i-am înmânat lui Ordog Lorand.

În timp ce reveneam în birou, Ordog mi-a spus că este în regulă și că speră să rezolv problema cu Sturdza, de unde eu am dedus că se referea la restul banilor până la 50.000 euro”.

„În general, el nu lasă așa de mulți bani în casă”

Judectoarea Anca-Roxana Adam, declarație de inculpat, din 5 decembrie 2014:

„Îmi amintesc că, în anul 2013, între orele 09-10, știu că eram amândoi în întârziere, înainte de a pleca în concediul din Grecia, cu aproximativ o lună sau două. Rețin că el s-a dus în garaj, s-a întors înapoi în casă și m-a strigat, întrebându-mă câți euro sunt în casă. I-am spus că merg să verific, am făcut acest lucru într-o casetă în care-mi țin eu bijuteriile și ceva bani, i-am spus că sunt 6.800 de euro, el spunându-mi să-i aduc pe toți.

I-am dat, el i-a numărat, după care mi-a restituit suma de 800 de euro, spunând: «Ăștia du-i înapoi». L-am întrebat ce face cu banii, iar el mi-a spus: «N-am timp, mă grăbesc să merg până la Sfântu (Sfântu- Gheorghe-n.r.)»”.

Ce mi s-a părut ciudat la acest episod a fost aceea că, în general, el nu lasă bani așa mulți în casă și niciodată nu-i ia înapoi. În plus, știu că m-a mirat că i-a luat deoarece trebuia să plătim vacanța cu ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *