Skip to content
Politică

Deputat USR semnalează: Este esenţial să existe o expertiză tehnică a înregistrării de la DNA Oradea

facebook.com

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, afirmă că înregistrările din cadrul DNA Oradea trebuie analizate şi expertizate tehnic, dar şi însoţite de o serie de alte informaţii, pentru a stabili dacă este afectată independenţa judecătorilor.

Procurorii au fost în ultima perioadă o ţintă a celor pe care i-au anchetat, fie ei oameni politici sau de afaceri. Mulţi dintre aceştia, cu resurse financiare consistente, au apelat uneori la intoxicări şi falsuri pentru a compromite reputaţia unor magistraţi. Este esenţial în acest moment ca, înainte de orice alt demers sau orice comentariu pe marginea acestui subiect, să existe o expertiză tehnică a înregistrării. Apoi, desigur, victimele sau presupusele victime ale procurorilor identificaţi în această înregistrare au obligaţia de a nominaliza dosarele în care au fost anchetate şi, evident, soluţiile pronunţate. Doar urmând aceşti paşi, confirmând etapă cu etapă veridicitatea discuţiei, a contextului şi a acuzaţiilor, putem stabili cum ne raportăm la activitatea acestor magistraţi audiaţi la Parchetul General„, a declarat deputatul Silviu Dehelean, într-un comunicat de presă transmis joi.

Potrivit acestuia, USR susţine o justiţie corectă, iar procurorii care nu respectă legea trebuie sancţionaţi astfel încât oamenii să nu îşi piardă încrederea în justiţie.

Apariţia în spaţiul public a unei înregistrări a şedinţei DNA Oradea pune sub semnul întrebării practicile unor procurori, după controversatul episod de la DNA Ploieşti. Aşa cum rezultă din înregistrări, pare că procurorii ar fi orchestrat o strategie de intimidare a judecătorilor. Dacă autenticitatea materialului audio se confirmă, aceşti procurori au prejudiciat imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în particular, şi a Justiţiei din România, în general. Astfel de cazuri trebuie soluţionate rapid astfel încât să nu planeze suspiciuni asupra instituţiei. Corupţia există în multe forme, nu e o practică exclusivă a mediului politic, iar dacă tocmai cei care ar fi trebuit să combată acest fenomen ar apelat la astfel de metode, propaganda PSD-ALDE va fi alimentată, iar oamenii îşi vor pierde încrederea în justiţia din România. Cei mai afectaţi ar fi chiar magistraţii corecţi care îşi asumă riscuri în aceste vremuri tulburi„, a afirmat deputatul Silviu Dehelean.

Cinci procurori de la DNA Oradea au fost audiaţi, miercuri, ca martori, la Parchetul General, de Secţia de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, în dosarul deschis după apariţia presupuselor înregistrări de la unitatea de parchet, informează news.ro

Parchetul ICCJ a anunţat, vinerea trecută, că a deschis un dosar penal după ce în spaţiul public au apărut înregistrări ale unor discuţii de la DNA Oradea, în care se vorbeşte despre „liniştirea” unor judecători.

Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea„, anunţa Parchetul ICCJ, precizând că procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *