Skip to content
Politică

Deputaţii ar putea vota cu tabletele de săptămâna viitoare

facebook camera deputatilor

Deputaţii ar putea vota cu tabletele de săptămâna viitoare, luni şi marţi urmând să înceapă testele pentru votul electronic pe astfel de dispozitive, informează agerpres.

Joi, într-o şedinţă online, Camera Deputaţilor a aprobat procedura desfăşurării şedinţelor de plen prin mijloace electronice, în situaţii excepţionale.

„Mâine să fie ultimul vot în format telefonic”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

La şedinţa de joi, deputaţii şi-au exprimat opţiunea de vot prin telefon, fiecare fiind apelat de secretarul de şedinţă, astfel că şedinţa de plen a durat mai bine de trei ore. S-au înregistrat 237 de voturi „pentru”, 75 „împotrivă” şi opt abţineri.

Grupul parlamentar al PNL a votat împotriva modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor.

„În situaţii excepţionale, constatate de către autorităţile abilitate, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure, actele de terorism şi alte situaţii care fac imposibilă prezenţa deputaţilor la sediul Camerei Deputaţilor, şedinţele Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, ale Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, şedinţele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, precum şi şedinţele plenului Camerei Deputaţilor se pot desfăşura prin mijloace electronice printr-o procedură aprobată de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor”, se arată în hotărâre.

Deputaţii au acceptat două amendamente propuse de liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, conform cărora la articolul care reglementează procedura legislativă aplicabilă proiectelor de lege în situaţiile excepţionale se adaugă precizarea „această procedură se aplică până la implementarea unui sistem de vot prin mijloace electronice”.

De asemenea, „după încheierea dezbaterilor generale asupra fiecărei iniţiative legislative înscrisă pe ordinea de zi urmează votul final; această procedură de desfăşurare a votului final poate fi modificată de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare; această procedură se aplică până la implementarea unui sistem de vot prin mijloace electronice”.

„Este vorba de solicitările de retrimitere a iniţiativelor legislative şi de modificările la ordinea de zi. (…) Dar se face vorbire despre intervenţiile deputaţilor în cazul amendamentelor, şi aici nu mai este chiar în ordine. Putem să acceptăm pentru şedinţa de azi şi de mâine, dar riscul de a transforma lucrul acesta într-o regulă este foarte mare. (…) Acestea (amendamentele – n.r.) limitează trimiterile acestea către Comitetul liderilor grupurilor parlamentare şi ţine toată situaţia în normalul ei de până acum, din clipa în care vom avea implementat sistemul de vot prin mijloace electronice”, a argumentat Varujan Pambuccian.

În situaţiile excepţionale prevăzute de actul normativ, „preşedintele de şedinţă anunţă titlul iniţiativei legislative supusă dezbaterii; în cadrul dezbaterilor generale pot lua cuvântul doi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar, anunţaţi în prealabil de către liderul grupului parlamentar respectiv; reprezentantul deputaţilor neafiliaţi poate interveni pentru maxim un minut; timpul maxim de dezbateri nu poate depăşi 30 de minute”.

USR a susţinut proiectul de hotărâre, în forma amendată, deputatul Cătălin Drulă motivând că sunt circumstanţe excepţionale.

„Trebuie să folosim mijloacele digitale, mijloacele de lucru de la distanţă. Deja acest lucru se întâmplă cu succes în mai multe comisii. Este nevoie de o perioadă de adaptare, bineînţeles. (…) Acest apel telefonic către 329 de deputaţi nu este funcţional decât în mică măsură”, a precizat Cătălin Drulă, care a cerut utilizarea tabletelor.

UDMR a susţinut proiectul şi amendamentul propus de Varujan Pambuccian, în ciuda unor rezerve, a anunţat deputatul Marton Arpad.

„Avem mari rezerve în privinţa acestei modificări a Regulamentului – dă posibilitatea unor abuzuri în situaţia în care în Biroul permanent sau în Comitetul liderilor există o majoritate care să-şi impună punctul de vedere (…). Avem în continuare rezerve privind cine este cel care decide că există o astfel de situaţie extraordinară. La fel, avem rezerve pentru că lipseşte de tot posibilitatea dezbaterilor pe articole, mai ales la amendamentele importante „respins”. Şi avem rezerva şi în ceea ce priveşte modul de vot. (…) Având însă în vedere situaţia actuală, UDMR va vota „pentru”, cu o condiţie: ca în timpul cel scurt să se găsească o altă modalitate de lucru în comisii, posibilitatea susţinerii amendamentelor respinse şi un alt sistem de vot final”, a subliniat Marton Arpad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *