Deputaţii au adoptat un proiect care creează cadrul legal pentru ca terenurile şi clădirile intrate în proprietatea

Sursa foto: Unsplash/Gautier Pfeiffer
Sursa foto: Unsplash

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2023 privind unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de proprietate publică şi privată a statului, precum şi la administrarea eficientă a proprietăţilor statului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Propu nerea legislativă creează cadrul legal astfel încât bunurile de natura clădirilor şi a terenurilor aferente, indiferent de natura acestora, echipamentelor încorporate în acestea, clădirilor speciale, precum şi orice alte bunuri imobile, intrate în proprietatea statului român prin confiscare, aflate în gestionarea ANAF şi situate pe teritoriul unor unităţi administrative-teritoriale, să fie transferate în domeniul public al acestora, fără plată. Legea merge la promulgare.

Astfel, prevederile propunerii legislative sunt aplicate şi acordurilor petroliere aflate în vigoare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2023 şi în cuprinsul cărora nu sunt prevăzute cotele de redevenţă datorate. Conform legii petrolului 238/2004 prevede că „titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe petroliere”.

Redevenţa petrolieră este stabilită astfel: „o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere”.

Prin urmare, „pentru acordurile petroliere aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2023 şi în cuprinsul cărora sunt prevăzute cotele de redevenţă datorate, redevenţa petrolieră va continua să fie datorată conform regimului de redevenţe stabilit prin acordurile petroliere în vigoare, regim ce include cotele procentuale, pragul de producţie brută şi modul de calcul”.

Pe 27 noiembrie 2023, Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: