Skip to content
Societate

Deputații au votat confiscarea extinsă a averilor obţinute din infracţiuni

facebook camera deputatilor

UPDATE. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, cu 261 de voturi pentru, legea confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni. „Initiativa este a guvernului PSD, de acum doi ani de zile, e o directiva europeana care trebuia implementata, am gasit cea mai buna formula de a fi implementata”, a spus în plenul Camerei Deputaților liderul grupului PSD, Alfred Simonis.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere la inițiativa legislativă privind introducerea în Codul penal a confiscării extinse, ceea ce înseamnă că averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată.

Inițiativa legislativă figurează astăzi și pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Potrivit proiectului, care modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal:

(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri  decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia,dintre veniturile licite şi averea persoanei.

(2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării

De asemenea, a fost modificat și Codul de procedură penală în sensul introducerii obligativității pentru procuror de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249, din CPP, după alineatul (4) a fost introdus un nou alineat:

(4 indice 1) In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie.

Proiectul de lege, inițiat în 2017, a fost adoptat deja de Senat, iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Modificarea legislativă reprezintă transpunerea în legislația internă a unor prevederi din Directiva 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

1 comentariu la “Deputații au votat confiscarea extinsă a averilor obţinute din infracţiuni

  1. Cine judecă astfel de Lege ? Judecătorii și Procurorii, Magistrații care au obținut tot ILEGAL averile ? Păi nu-mi place deloc acest fel de Justiție, mai ales că nu se poate Judeca retroactiv, ci de când se afișează în Monitorul Oficial și faptele depistate după Octombrie 2020 !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *