Skip to content
Europa

Deputații europeni avertizează că retragerea din tratatele privind controlul armamentelor ar putea afecta grav stabilitatea globală

Facebook/Comisia Europeana

Retragerea din tratatele principale privind controlul armamentelor sau chiar renunțarea la aceste înţelegeri ar putea afecta grav stabilitatea oferită de regimurile internaţionale de control al armelor, avertizează deputații europeni, potrivit unui comunicat de presă.

Într-un raport adoptat marţi, eurodeputații din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European au cerut politici orientate spre reducerea şi eliminarea tuturor arsenalelor nucleare şi crearea condiţiilor pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare. Erodarea continuă a neproliferării globale, dezarmarea şi arhitectura controlului armelor se înrăutăţesc prin dezvoltarea rapidă a unor noi tehnologii potenţial destabilizatoare, precum sisteme de arme activate de inteligenţa artificială, rachete hipersonice şi tehnologiile pentru drone, spun deputații europeni.

Raportul analizează provocările și perspectivele regimurilor multilaterale de control al armelor și de dezarmare pentru armele de distrugere în masă. Europarlamentarii își exprimă temerea că retragerea din tratatele majore de control al armelor sau lipsa unor astfel de tratate ar afecta grav regimurile internaționale de control al armelor care au asigurat o anumită stabilitate timp de decenii. Acest lucru ar submina, de asemenea, relațiile dintre statele cu arme nucleare, adaugă ei.

Opunându-se puternic utilizării armelor de distrugere în masă ca mijloc de soluționare a disputelor geopolitice, deputații europeni solicită tuturor statelor nucleare să ia în considerare reducerea rolului armelor nucleare în conceptele și doctrinele lor de securitate.

Mai mult, deputații europeni își exprimă sprijinul deplin pentru Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (NPT) ca unul dintre instrumentele juridice cu caracter obligatoriu cele mai acceptate la nivel mondial. Comisia pentru afaceri externe subliniază nevoia de a garanta că UE joacă un rol puternic în eforturile mondiale de neproliferare şi în controlul armelor, dar şi în prevenirea utilizării armelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Parlamentul European este îngrijorat în legătură cu activităţile Coreei de Nord care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate ale ONU. Eurodeputaţii încurajează UE să-şi continue angajamentul faţă de eforturile de eliminare a tuturor armelor de distrugere în masă din Peninsula Coreea.

De asemenea, aceștia reafirmă sprijinul deplin pentru acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, ca element esențial al arhitecturii globale de neproliferare nucleară, iar raportul salută angajamentul continuu al UE față de Iran în ceea ce privește aspectele legate de cooperarea în domeniul nuclear civil.

În final, europarlamentarii s-au declarat îngrijoraţi de actuala modernizare sau extindere a arsenalului nuclear al Chinei, printre care rachete hipersonice capabile să poarte focos nuclear, şi cer Beijingului să se angajeze cu bună credinţă în eforturile de dezarmare şi în negocierile privind neproliferarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *