Skip to content
Politică

Deputații PNL încă dorm după Sărbători. Fosta secretară a lui Gorghiu nu știe ce va vota EXCLUSIV

newsar.ro

Unii dintre deputații PNL dorm pe ei chiar astăzi (joi), înaintea unui vot important. De exemplu, o fostă secretară a Alinei Gorghiu nu știe ce va vota.

În jurul prânzului, redacția PSnews.ro a întrebat câțiva deputați liberali dacă știu ce au de votat astăzi, având în vedere că sunt două probleme importante: amendamente la Codul Fiscal (despre care veți citi într-o declarație de mai jos) și împuternicirea Guvernului de a emite ordonanțe de urgență (OUG-uri) acum, în perioada vacanței parlamentare.

De exemplu, deputatul de Bihor Găvrilă Ghilea (vicelider de grup PNL) nu avea nicio idee despre ce se discută joi în Cameră.

„Eu nu sunt în București acuma, pentru că a fost o problemă în județ și n-am fost la București. A fost înmormântarea mamei lui Vasile Blaga – am fost la înmormântare. Sunt în Oradea”, a declarat Ghilea pentru PSnews.ro, adăugând că nu va ajunge astăzi la Parlament.

În schimb, alt vicelider, Valeria Șchelean-Șomfelean, avea deja temele făcute.

„Din ce știu eu, era Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe pe perioada de vacanță (pentru că noi acuma suntem în sesiune extraordinară) și modificările de la Comisia de buget, alea pe Codul Fiscal – eu atâta știu că se va discuta.

Votul final astăzi este la ora 16. Cum vom vota noi? Nu știu poziția oficială (încă n-am apucat să ajung la Parlament, să discut legat modificările aduse la Codul Fiscal) – chiar nu știu deocamdată să vă răspund care va fi poziția noastră. Nu am acum ce să spun, că n-am ajuns încă la Parlament.

Nu sunt în Comisia de buget-finanțe, dar, din ce știu că s-a discutat acolo, modificările sunt acelea legate de eliminarea impozitelor pe pensiile de până la 2.000 de lei, eliminarea tuturor contribuțiilor pe sănătate în cazul pensiilor. Asta este din ceea ce am auzit discutându-se, dar nu am o informație foarte clară – v-am spus: nu am ajuns astăzi la Parlament și nu fac parte din Comisia de buget. Chiar nu știu ce s-a discutat în Comisia de buget, dar mă interesez și, dacă e, revin la dumneavoastră cu un telefon”, a declarat Șchelean pentru PSnews.ro, dând asigurări că va ajunge la votul din plen.

În schimb, Mara Calista (fostă secretară a Alinei Gorghiu și ulterior consilieră a lui Dacian Cioloș) nu a fost la fel de bine informată.

„Încă n-am aflat – aștept să ne dea și nouă semn. O s-avem o ședință de grup mai târziu. Nu știu să vă spun exact (cum va vota – n.r.), pentru că nu s-a concretizat programul încă. Când se concretizează, îți dau semn”, ne-a spus Calista.

Norocul nostru a fost de tipul „una caldă, una rece”, astfel încât următorul deputat liberal care ne-a răspuns la telefon a fost Lucian Bode, cel care a ocupat fotoliul de ministru al Economiei în guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu.

„Din câte știu, noi avem acuma la 14:30 grup, în care o să discutăm ordinea de zi. Din câte știu, sunt cele două puncte de care se discută: cel care a fost deja la comisie, legat de modificarea Codului Fiscal, și al doilea legat de Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe. Dar la grup o să știm exact și o să vă pot informa corect după 14:30.

Nu sunt membru al Comisiei pentru buget-finanțe, dar știu că mai întâi vor fi dezbateri, de la 15. Votul final va fi la 16. La 15, Comisia de buget-finanțe va veni cu un raport pe care îl vom dezbate, moment în care îl vom afla toți parlamentarii. Până atunci, știm doar așa și eu nu mă pronunț pe povești, pe surse. Am văzut din discuțiile publice că se dorește eliminarea impozitului pe pensii până la 2.000 de RON (promisiunea PSD), dar raportul comisiei va veni la plen.

Avem ședință de grup la ora 14:30, pentru a decide din punct de vedere politic cum se raportează grupul nostru parlamentar la aceste propuneri”, a declarat fostul PDL-ist pentru PSnews.ro.

În acest punct, l-am întrebat pe Bode dacă are vreo idee legată de felul în care va vota personal, iar deputatul PNL a replicat: „Cum să n-am? Mandatul nu e unul imperativ. Sigur că am. Știu ce înseamnă să împuternicești Guvernul să emită ordonanțe în vacanță parlamentară”.

Ultimul parlamentar PNL cu care am stat de vorbă a fost deputatul de Timiș Ben-Oni Ardelean, care a mărturisit că nu apucase să deschidă ordinea de zi.

„Nu am deschis, n-am reușit să mă uit pe ordinea de zi. Am fost de la ora 12 până acum în Comisia de politică externă până acuma. Acum am ieșit din comisie. Am avut mai multe chestiuni de rezolvat și acum am ieșit, în momentul ăsta. Dar sunați pe alt coleg, care a fost mai aplecat asupra ordinii de zi de astăzi! Eu efectiv nu am deschis-o – nu m-am uitat peste ea.

Este o ședință de grup anunțată la 14:30. Am văzut că sunt ceva discuții vizavi de un proiect de lege pe nu știu ce (nu m-am uitat exact despre ce e vorba) și cred că se vor discuta la 14:30 toate chestiunile care sunt pe ordinea de zi. În principiu, asta e din ce am citit eu așa, scanat, pe grupul nostru. Dar repet: o să am timp să mă uit peste asta după ce rezolv, că sunt de dimineață de la 8 cu diverse chestiuni”, a afirmat Ardelean pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *