Skip to content
Politică

Deputații, sancțiuni mai blânde pentru plagiatori

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, OUG 4/2016 privind sanctiunile in cazurile de plagiat in lucrarile de doctorat, dar au eliminat mai multe sanctiuni.
Proiectul a fost trimis la Senat, care este for decisional.

Proiectul de adoptare a OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 a fost adoptat cu 216 voturi „pentru” si niciun vot impotriva, transmite Ziare.com.

Conform OUG 4/2016, pentru abaterile personalului din cadrul institutiilor de invatamant, constatate si dovedite de catre Consiliul National de Etica, acest organism poate aplica mai multe sanctiuni printre care retragerea calitatii de coordonator de doctorate, retragerea titlului de doctor, retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradare, destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior, precum si desfacerea disciplinara a contractului de munca.

Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a scos aceste sanctiuni, dar a lasat avertismentul scris, retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita sau interzicerea pentru o perioada determinata a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii si dezvoltarii.

Un alt amendament interzice ocuparea posturilor didactice si de cercetare de catre persoane cu privire la care s-a dovedit ca au realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara, stabilite conform legii.

“Se anuleaza concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de munca cu universitatea inceteaza de drept, indiferent de momentul de la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara”, mai prevede un amendament.
Potrivit proiectului, titlul de doctor se acorda de catre institutia organizatoare de doctorat prin dispozitia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, iar dupa acordarea acestui titlu institutia elibereaza diploma.
„Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei renuntarea la acesta, iar in acest caz ministerul ia act printr-un ordin de revocare”, mai specifică proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *