Skip to content
Politică

Deputatul Francisc Tobă, intrat în Parlament pe listele AUR, a intrat în partidul lui Dragnea. Va fi coordonatorul departamentului de apărare

Francisc Tobă/ Facebook

Alianța pentru Patrie, partidul lui Liviu Dragnea, anunță într-un comunicat de presă că l-a racolat pe deputatul Francisc Tobă, care va deveni coordonatorul departamentului de apărare, ordine publică și siguranță națională.

„Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, domnul deputat Francisc Tobă, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a anunțat că se alătură Alianței pentru Patrie.

Tot începând de astăzi, domnul deputat Francisc Tobă va coordona la nivel național departamentul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Totodată, domnul deputat va conduce, în cadrul APP, comisia pentru discuții și negocieri cu parlamentarii care urmează să ni se alăture în vederea constituirii de grupuri parlamentare proprii ale Alianței pentru Patrie”, se arată în comunicatul de presă al formațiunii politice.

Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR. AUR a cerut ulterior invalidarea mandatului lui Tobă, dar plenul Camerei i-a validat mandatul.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: „O ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reacționat calificând votul de validare a deputatului Francisc Tobă drept „o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989”.

„IICCMER și exprimă dezaprobarea privind validarea ca deputat a domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat astăzi, 17 februarie 2021, validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a <>”, a transmis Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN, a scris EpochTimes. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *