Skip to content
Internațional

Deputatul Joseph Wilson, care a contestat justificarea intervenţiei militare în Irak, a decedat

voanews.com

Diplomatul american Joseph Wilson, care a contastat principalul argument avansat în vederea justificării intervenţiei militare din 2003 în Irak, a decedat vineri seara, la locuinţa sa de la Santa Fe, în New Mexico, la vârsta de 69 de ani, a declarat fosta soţie pentru The New York Times (NYT), relatează Reuters, citată de news.ro.

În cei 23 de ani de carieră, Joseph Wilson a ocupat mai multe funţii diplomatice, între care şi cea de însărcinat cu afaceri la Ambasada Statelor Unite în Irak în timpul invaziei Kuwaitului, în 1990.

În 2002, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) i-a cerut să ancheteze cu privire la acuzaţii potrivit cărora Irakul ar fi închercat să cumpere uraniu din Niger.

În discursul său despre starea Uniunii, în anul următor, preşedintele american George W. Bush pleda în favoarea recurgerii la forţă împotriva Bagdadului, afirmând că Saddam Hussein a căutat să-şi procure ”cantităţi importante de uraniu din Africa”, cu intenţia de a se dota cu ”armament de distrugere în masă”.

Joseph Wilson a contestat această  afrimaţie într-un editorial intitulat ”Ceea ce nu am găsit în Africa”, publicat în iulie 2003 de către New York Times.

La o săptămână după publicare, un editorialist de la Washington a dezvăluit că soţia sa, Valerie Plame, era agent CIA, iar o anchetă a fost deschisă cu scopul de a determina dacă membri ai personalului Casei Albe i-au divulgat identitatea, ca represalii faţă de acest editorial.

Niciun funcţionar nu a fost următir în justiţie, însă Lewis Libby, unul dintre principalii colabortaori ai vicepreşedintelui Dick Cheney a fost găsit vonovat de faptul că i-a minţit pe anchetatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *