Skip to content
Politică

Deputatul liberal Cristina Trăilă explică importanța pactului politic propus de Iohannis: Sunt două elemente esențiale

Deputatul liberal, Cristina Trăilă a explicat pentru PSNews.ro care este importanța pactului politic propus de președintele Klaus Iohannis partidelor parlamentare. În viziunea acesteia, documentul se bazează pe două elemente esențiale

“Cred că ar trebui să ne uităm la premisele de la care pleacă acest pact. Și aici sunt două elemente esențiale. Pe de o parte, independența justiției pe care toate partidele au clamat-o și proclamato. Și independența cu precădere față de factorul politic. Al doilea element, care are legătură cu ce s-a întâmplat de curând, este votul cetățenilor români și el trebuie respectat. Acest vot a spus foarte clar că drumul nostru este unul european, că principiile și valorile europene și statul de drept trebuie respectate.

Partidele politice, după votul cetățenilor români, trebuie să își asume această cale europeană și să nu își asume doar verbal. De aceea acest pact propus de președintele Iohannis este unul deosebit de important. Documentul presupune o asumare a întregii clase politice cu privire la drumul nostru european și la independența justiției, până la urmă”, a explicat Cristina Trăilă.

Președintele Klaus Iohannis s-a consultat miercuri cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai.

Șeful statului a anunțat după consultări că invită formațiunile politice să semneze un pact politic, pentru consolidarea parcursului european al României: ”Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României sau dacă vreți, un pact politic pentru România europeană.

Așadar, acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României, care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție, precum și transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelate cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la OUG.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *