Skip to content
Politică

Deputatul Marilen Pirtea (PNL): România merită ridicarea vizelor SUA şi includerea în spaţiul Schengen

rador.ro

Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea transmite, luni, că România merită ridicarea vizelor SUA şi includerea în spaţiul Schengen, având în vedere că a demonstrat că este un partener responsabil şi loial.

Marilen Pirtea arată, luni, într-un comunicat de presă, că ”România este complet angajată în efortul internaţional”, astfel că este avantajată pentru obţinerea deciziilor de liberalizare a regimului vizelor pentru SUA, dar şi pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Aceste zile de război nedorit aduc o clarificare politică importantă pe scena internaţională, prin modul în care ţările şi guvernele reacţionează faţă de agresiunea nedreaptă a armatei ruse în Ucraina. Alianţele NATO şi UE sunt în primul rând parteneriate politice internaţionale, construite pentru a afirma o politică internaţională comună, prin care statele membre îşi apără libertatea şi democraţia. Faptul că România este complet angajată în efortul internaţional declanşat de UE, în cooperare cu NATO, pentru apărarea valorilor lumii libere, în contextul unui conflict armat criminal dus de armata Rusiei împotriva naţiunii ucrainene, avantajează România pentru obţinerea deciziilor de liberalizare a regimului vizelor pentru SUA, dar şi pentru aderarea la spaţiul Schengen”, subliniază deputatul liberal Marilen Pirtea.

Parlamentarul arată că problema vizelor este strict legată de legislaţia SUA.

Problema vizelor pentru români este legată de legislaţia strictă a Statelor Unite, ce cuprinde parametri exacţi pentru accesul în programul Visa Waiver, cât şi de unele probleme structurale, România acţionând pentru a demonstra progresele aşteptate, în privinţa statului de drept şi a respingerii crimei organizate şi traficului de persoane. Totuşi, cel mai important criteriu este cel al pragului limită pentru respingerea cererilor de vize, ştacheta fiind fixată la cel mult 3 procente, în prezent cererile din România situându-se acum la cca. 10 procente. Totuşi, acum este momentul unei negocieri tranşante pentru obţinerea liberalizării regimului vizelor, având în vedere că din cadrul UE doar România, Bulgaria şi Cipru nu fac parte din programul Visa Waiver – un program prin care cetăţenii ţărilor asociate pot intra fără viză pentru o perioadă de 90 de zile pe teritoriul SUA – în timp ce, dintre ţările membre NATO, doar România, Bulgaria şi Turcia nu fac parte din acest program”, arată deputatul liberal.

Pirtea consideră că, în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, este evident că ”asistăm la un blocaj strict politic, care se poate rezolva în contextul noilor provocări de securitate”.

În privinţa aderării României la Schengen, este evident, de mai mult timp, că asistăm la un blocaj strict politic, care se poate rezolva în contextul noilor provocări de securitate şi al realinierilor şi regrupărilor politice din aceste zile. Guvernul României a respectat grila tehnică de aderare, criteriile  tehnice fiind îndeplinite, în acord cu mecanismele specifice spaţiului Schengen. Opoziţia politică de până acum poate fi depăşită prin apelul la parteneriatul nostru special cu Franţa, care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar şi prin deschiderea Germaniei, într-un orizont mai larg al ţărilor membre UE care se solidarizează în aceste zile şi mai mult, pentru un viitor comun liber şi prosper”, mai arată Marilen Pirtea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *