Skip to content
Politică Societate

Deputatul PMP Doru Petrişor Coliu a depus un proiect de lege prin care statul va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul UE

Deputatul PMP, Doru Petrişor Coliu, a depus un proiect de lege prin care statul român ar putea suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul Uniunii Europene, informează b1.ro.

Conform unui raport prezentat de Organizația Națiunilor Unite, la finalul anului 2016 România ocupă locul 4 în Europa raportat la numărul de cetățeni care trăiesc în afara țării.

Din păcate, în cazul decesului unui român în străinătate statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere care, de cele mai multe ori, sunt de ordinul a câtorva mii de euro. Transportul corpului neînsuflețit  în România se poate face în condițiile prevăzute de legislația țării în care cetățeanul român a decedat. În cazul în care familia nu își permite să suporte costurile repatrierii, autoritățile locale procedează la incinerarea sau inmormăntarea defunctului. Prin urmare, foarte mulți cetățeni români decedați în străinătate nu ajung acasă, la familie. În calitate de deputat al românilor din Diaspora și rezident în Spania am elaborat, împreună cu deputatul Petru Movilă, un proiect de lege care își propune să ajute acești români care, în momente extraordinar de dificile, nu au niciun suport financiar”, transmite Doru Petrişor Coliu.

Acest ajutor acordat românilor din Diaspora vine în condițiile în care cetățenii români rezidenți în străinătate sunt mari contributori la bugetul României, a mai spus deputatul.

Plătesc impozite și taxele aferente proprietăților pe care le au în țară. Vorbim despre sume care intră în bugetele locale, fără ca cetățenii români rezidenți în străinătate să beneficieze de pe urma acestora”, conchide Doru Petrişor Coliu, deputat Circumscripţia electorală nr. 43 – Diaspora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *