Deputatul independent Remus Borza a postat, vineri, pe blogul personal, un mesaj prin care condamnă atacurile politicienilor îndreptate către românii din diaspora și le recomandă acestora să nu politizeze  ”manifestarea de suflet diasporei românești”

Astfel, deputatul este de părere că oamenii de acasă trebuie sa fie solidari și să se alăture manifestanților pentru a cere împreună instituțiilor statului respectul cuvenit.

Românii care lucrează în străinătate s-au întors în ţară pentru mitingul de azi din Piaţa Victoriei. Liderii politici ar trebui să stea acasă și să nu contamineze, să politizeze și în final să compromită, prin participare, o manifestare de suflet, patriotism și spirit civic a diasporei românești. Națiunea română din interiorul granițelor trebuie să manifeste nu doar simpatie, ci și respect și recunoștință față de diaspora, care are tot dreptul de a se întoarce acasă și de a cere să fie respectată de către instituțiile statului. Este un drept cetățenesc de a ieși în stradă pentru a-ți spune oful. Dar reforma statului și a marilor sisteme publice nu se face în stradă și nici cu strada. În primul rând, nu sunt de acord cu cei care demonizează diaspora, cu cei care pun etichete jignitoare. În al doilea rând, să nu uităm că noi, ca popor, trăim bine și datorită românilor plecați din țară în urmă cu 10-15 ani. Românii din afara granițelor țării au trimis acasă, doar în ultimii zece ani, peste 55 miliarde euro,de două ori mai mult decât valoarea investițiilor străine directe. Altfel spus, „căpșunarul” român este cel mai mare investitor al României. În afară au plecat oameni tineri și harnici, oameni curajoși și cu inițiativă. Trântorii au rămas în țară. Trăiesc din ajutoare sociale, plătite cu prea multă generozitate de statul român din impozitele celor care muncesc și creează plus valoare. Avem aproape 4 milioane de români care muncesc și trăiesc în afara granițelor țării. În originala noastră democrație și interminabila tranziție spre economia de piață, peste noapte s-au trezit șomeri. Fabricile, uzinele, combinatele unde lucrau au fost falimentate pentru a face loc multinaționalelor și mall-urilor. România a cunoscut cel mai agresiv proces de dezindustrializare. În ’89, aveam 8,1 milioane de salariați, acum avem 4,9. În acest context economic și social nefavorabil, milioane de români au fost constrânși să ia calea pribegiei,” se arată în comunicatul deputatului.

De asemenea, Borza susține că România ar câștiga din punct de vedere social dacă ar reuși să convingă diaspora să revină în țară datorită spiritului civic pe care aceasta l-a căpătat în state dezvoltate. De altfel, deputatul spune că își dorește un protest pașnic, însă se teme de comportamentul instigatorilor.

Într-o proporție covârșitoare de peste 90% diaspora românească reprezintă o forță și o masă de câteva milioane de români cu un spirit civic extrem de dezvoltat. Românii au tot dreptul să vină și să ne dea lecții de moralitate, democrație, dar și de viață. Sunt cu un pas înaintea noastră. Își câștigă banii cu trudă și, nu în puține situații, în condiții degradante. Din bruma lor, trimit, în fiecare lună, bani celor rămași acasă. Mulți investesc în piața imobiliară din România, își construiesc case sau își cumpără apartamente. Este o investiție păguboasă, pentru că foarte puțini se vor întoarce în România. Au prins deja rădăcini în Spania, Italia, Franța, Marea Britanie. Copiii lor s-au născut, urmează școli sau se căsătoresc în aceste țări. Dacă am reuși să convingem măcar 100.000 de români să se întoarcă în țara în care s-au născut, ar fi un real câștig din punct de vedere social, economic și moral. Au un know-how de care noi, cei rămași în țară, avem atât de multă nevoie. Trăiesc de mulți ani în societăți normale, în care munca este prețuită, în care libertățile și drepturile cetățenești sunt respectate. Trăiesc în țări în care sistemul de învățământ este incomparabil, superior celui românesc, nereformat de mai bine de 50 de ani. În țări în care au acces la un sistem de sănătate public și privat performant. Ce să caute în România? Să moară cu zile prin spitalele publice? Să trăiască sub imperiul fricii, intoleranței, învrăjbirii, delațiunii și abuzurilor instituțiilor statului?Sa se lupte cu o administrație supradimensionata și superbirocratizată, ineficienta, corupta și ostila cetățeanului?

Azi în Piața Victoriei se vor strânge în jur de 100.000 de români. Îmi doresc să fie o manifestație pașnică, însă mă tem că vor fi și persoane care vor compromite imaginea și onorabilitatea diasporei românești. Vor fi mulți infiltrați, acoperiți și manipulați, care, prin comportamentul lor, instigarea la acte de violență, vandalism, schimbarea prin forță a Guvernului și a ordinii constituționale, vor anatemiza diaspora românească,” a concluzionat Remus Borza.