Der Standard: Americanii i-au convins pe austrieci să renunțe la veto-ul pentru primirea României în Schengen

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Discuțiile cu oficiali americani au fost decisive pentru schimbarea poziției Austriei în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, scrie publicația austriacă Der Standard.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

De când Austria a refuzat în mod neașteptat aderarea României la Schengen în urmă cu un an, diplomații români au lucrat neobosit la o soluție, iar primele succese sunt acum evidente, relatează publicația, după ce ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a anunțat că Viena este de acord cu renunțarea la controalele pe aeroporturi, în schimbul unor condiții.

Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunțarea la veto, în condițiile în care România este un important aliat al SUA în Europa de Est.

Următorii pași urmează să fie conveniți luni și marți la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în Slovenia. Karner cere ca operațiunile Frontex în Bulgaria să se tripleze și ca UE să dea mai multe fonduri pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Granița dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua să fie monitorizată. În plus, România și Bulgaria ar trebui să fie de acord să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria.

Acest punct trebuie încă negociat. Bucureștiul este deja pregătit să preia înapoi solicitanții de azil care au trecut prin România, conform Regulamentului Dublin, mai scrie publicația.

Austria și-a justificat opoziția față de extinderea Schengen spunând că prea mulți migranți vin în Austria. Autoritățile din București au subliniat însă că maximum două procente dintre migranți au trecut prin România, iar ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.

După decizia Austriei, Olanda, care era doar împotriva intrării Bulgariei în Schengen, nu și a României, ar putea ar putea și ea renunța la această opoziție.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL