Derapaj în disputa Teodosie – Bănescu

ÎPS Teodosie
Sursa foto: Inquam / Daniel Stoenciu

Polemica dintre arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a intrat în faza atacului la persoană. După ce purtătorul de cuvânt BOR l-a făcut „ignorant teologic” pe Teodosie, arhiepiscopul Tomisului i-a replicat „talentatului scriitor” Vasile Bănescu că „juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii «de budoar» este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe”. Ultima dispută dintre cei doi a pornit de la mesajul lui ÎPS Teodosie, care a spus că femeile aflate la ciclul menstrual și bărbații care fumează nu au voie să bea agheasmă.

Arhiepiscopia Tomisului a venit miercuri cu o serie de preciză, după ce presa a relatat despre declarațiile ÎPS Teodosie, „în special pe tema incompatibilității dintre fumatul activ și consumul Aghesmei Mari”.

Arhiepiscopia transmite într-un comunicat că ÎPS Teodosie „își menține cu fermitate atitudinea de militant anti-fumat”, pe baza „nenumăratelor studii medicale, avertismente și măsuri luate atât pe plan mondial cât și național, dar și pe experiența de peste trei decenii de sprijin oferit celor grav (și nu de puține ori mortal) afectați de acest viciu”.

Sursa citată face trimitere la date ale Organizației Mondiale a Sănătății, care arată că fumatul este cauza principală a morții anuale a peste 7 milioane de persoane care fumează activ și a peste 1,3 milioane de persoane afectate indirect (prin „fumatul pasiv”).

Făcând analogie cu sinuciderea, ÎPS Teodosie susține că nici fumătorul, „care în mod voluntar își ucide lent organismul”, nu are drept la comuniunea cu Dumnezeu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: