Skip to content
Politică

Derapajul lui Stelian Ion, taxat dur de Adina Ghiță, judecător TMB: „Ce fel de interes l-a determinat să se implice, personal, atât de agresiv?”

Inquam Photos/Alexandru Busca

Adina Ghiță, judecător la Tribunalul Municipiului București (TMB), critică vehement intervenția lui Stelian Ion, ministrul Justiției, după ce acesta a transmis, în mediul online, că Inspecția Judiciară – condusă de inspectorul-șef Lucian Netejoru – se află pe o direcție periculoasă.

Pornind de la premisa că se dă ”cu stângul în dreptul” la Ministerul Justiției (MJ), Adina Ghiță îi reamintește lui Stelian Ion că – după eliminarea calității de titular al acțiunii disciplinare pentru MJ, ministrul nu are competența de a analiza o acțiune disciplinară aflată în desfășurare, nefiind nici persoană privată și nici jurnalist.

”Cu stângul în dreptul la MJ. Prin Legile Justiției s-a eliminat în mod expres calitatea de titular al acțiunii disciplinare pentru Ministrul Justiției. În plus, acesta nu poate, legal, participa la lucrările Secției pentru judecători în materie disciplinară. Ca urmare, nu are nicio calitate sau competență legală să analizeze o acțiune disciplinară în curs. Nu este nici persoană privată sau jurnalist, pentru a-și putea exprima liber un punct de vedere”, notează judecătorul TMB în mediul online.

Fiind ”omul politic” din Guvernul României – scrie Adina Ghiță -, Stelian Ion este ”obligat” să nu intervină în ”treburile interne” ale sistemului judiciar din România.

Mai mult, acesta ar trebui să respecte Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), ”garant al independenței Justiției”.

”Ministrul Justiției este omul politic din Guvernul României care ține în mâinile lui resursele financiare și de personal ale sistemului judiciar. Obligația să de căpătai este să nu intervină în niciun fel în treburile interne ale sistemului judiciar privind cariera magistraților, să respecte activitatea garantului independenței Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii”, continuă Adina Ghiță.

Cu greu se poate imagina o interferență mai politică și mai brutală în activitatea CSM și asupra sistemului judiciar în integralitatea sa, acuză judecătorul TMB Adina Ghiță, întrebându-se și ”ce fel de interes l-a determinat pe Ministrul Justiției să se implice personal atât de public și de agresiv într-o problemă profund internă a sistemului judiciar?”

”Ce face domnia sa? Califică persoana șefului Inspecției Judiciare că fiind numită politic (în contextul în care și CJUE a avut o cu totul altă opinie), analizează și soluționează o acțiune disciplinară, stabilind că ea constituie un abuz, și anunță ca va iniția propuneri legislative prin care să se schimbe cadrul legislativ disciplinar al magistraților în acord cu viziunea domniei sale și în sensul adoptării soluției dorite de domnia să la acțiunea disciplinară în discuție”, mai scrie Adina Ghiță pe pagina sa de socializare.

Adina Ghiță notează că poate apărea un serios semn de întrebare în legătură cu o eventuală legătură între activitatea desfășurată de Stelian Ion, la Ministerul Justiției, și a magistraților cărora acesta le-a luat apărarea, numai că – în pofida faptului că a încercat să le ofere sprijin – a reușit doar să le facă un deserviciu.

”Exista vreo legătură între activitatea dânsului și a magistraților în cauza ce a motivat o astfel de intervenție? Pentru că, dacă a urmărit să le acorde vreo formă de ajutor, de fapt le-a făcut un deserviciu, prin intervenția sa politică în sprijinul activităților acestora ce au determinat trimiterea în judecată disciplinară, creând aparența unei legături între persoana sa și magistrații în cauză, profund dezavantajoasă celor din urmă”, încheie Adina Ghiță, judecător TMB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *