Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi se numără și cel referitor la aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aerodromul Tuzla.
Proiectul prevede ca MAI, prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică din Județul Constanța, structurile teritoriale ale Minsiterului Finanțelor Publice și ale Minsiterului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, să asigure efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.
S.C Regional Aur Service SRL este compania care ar putea asigura cu titlul gratuit spațiile și utilitățile pentru activitatea vamală, scrie ziuaconstanta.ro.
Acționar al companiei este omul de afaceri din Constanța, Dorin Ivașcu. De fapt, întreaga activitate a Aerodromului din Tuzla este controlată de Dorin Ivaşcu, ale cărui afaceri au fost mediatizate de-a lungul anilor preponderent în mod negativ.
Posibila aprobare a acestui proiect de către guvernul Orban ridică mai multe probleme.
În primul rând nu există un acord al UE pentru deschiderea frontierei în punct privat, așa cum prevede legislația europeană. Pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară notificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea listei punctelor de trecere a frontierei de stat, în conformitate cu prevederile art. 34 din Regulamentul (EC) nr. 562/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere.
Există apoi o problemă de incompatibilitate care poate duce la intervenția ANI. Asta în condițiile în care omul de afaceri Dorin Ivașcu și-ar fi acordat singur aviz pozitiv pe raportul de evaluare cu privire la Aeroportul din Tuzla, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), S.C Regional Aur Service SRL fiind în același timp beneficiara acestui proiect.
Proiectul aduce în discuție probleme de securitate din cauza proximitpții Aerodromului Tuzla de UM 02040 Grup Elicoptere din Forțele Navale, fapt ce ar fi impus un aviz de la Ministerul Apărării, însă acesta lipsește.
Terenul pe care se află Aerodromul Tuzla este legat de zona Aviației Utilitare, cupărat în trecut de societatea Fitocom Serv controlată de Mihai Oprea şi pe Valentina Cojocaru. Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au pus pe aceștia în anul 2012 sub învinuire, în „afacerea Aviasan”. Potrivit procurorilor Terenul de 39,6 ha al aerobazei „Aviasan” a fost obţinut prin falsuri și a fost împărţit în mai multe loturi, care au fost trecute rapid prin mai multe tranzacţii imobiliare în prin intermediul unor interpuşi. Patru loturi au ajuns la fostul deputat Mihail Boldea, iar un lot la fratele său George Ştefan Boldea, potrivit romanialibera.ro.
La rândul său Consiliul Concurenţei trebuie să avizeze acest proiect, având în vedere că poate fi interpretat ca un ajutor de stat pentru Aerodromul Tuzla.