Cercetătorii americani au redus clasificarea tulpinilor virusului pestei porcine africane (PPA)
Serviciul de Cercetare Agricolă al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA-ARS) a anunțat că cercetătorii au redus clasificarea numărului de tulpini de virus al pestei porcine africane ( PPA) de la 25 la 6 genotipuri unice. Acest lucru ar putea ajuta la redefinirea modului în care cercetătorii din întreaga lume clasifică virusul și ar facilita dezvoltarea de vaccinuri adaptate diferitelor tulpini care circulă în zonele endemice de PPA din întreaga lume.
„Anterior, 25 de genotipuri diferite ale virusului au fost identificate în întreaga lume”, a declarat Douglas Gladue, cercetător principal la ARS, într-un raport recent, USDA.
„Echipa noastră de cercetare a reevaluat toate secvențele ADN virale disponibile public și a constatat că majoritatea genotipurilor identificate inițial că fiind noi, nu au fost identificate corect. Conform acestei analize, există de fapt mai puține genotipuri unice decât a spus comunitatea de cercetare, ceea ce înseamnă că există mai puțină diversitate de PPA care afectează comunitățile din întreaga lume”, a mai spus Douglas.
Această informație este importantă deoarece ar putea reduce numărul de vaccinuri considerate necesare pentru a proteja împotriva tuturor genotipurilor de PPA.
Ca parte a acestui efort, pe scară largă, cercetătorii ARS au reanalizat peste 12.000 de CAZURI virale istorice. Acest efort a fost posibil prin puterea de calcul a unui grup de super computere al Serviciului de Cercetare Agricolă al Departamentului Agriculturii din SUA, care are ca scop rezolvarea problemelor de date mari din agricultură.
Cum a evoluat PPP în UE de la începutul anului?
Analiza evoluției pestei porcine africane (PPA) conform celor mai recente date ADIS din țările UE până în iulie 2023.
Cele mai recente date venite de la Sistemul de notificare a bolilor animalelor (ADIS) privind numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) din Uniunea Europeană arată că de la începutul anului, au fost raportate 202 focare la porci domestici și 4.986 la mistreți.
PPA porci domestici – România este țara UE cu cel mai mare număr de cazuri raportate
În ceea ce privește focarele de PPA la porcii domestici, România, ca și în anii precedenți, rămâne țara UE cu cel mai mare număr de cazuri raportate, cu 329 focare declarate în 2022 și 146 focare până în iulie 2023.
În ceea ce privește mistreții, 465 focare au fost declarate în 2022 și Au fost declarate 217 focare până în iulie 2023.
PPA la Mistreți-Polonia, în fruntea clasamentului
În ceea ce privește focarele de mistreți, țările care au raportat cel mai mare număr de focare de la începutul anului sunt:
- Polonia (focare 1936)
- Germania (736)
- Italia (709)
- Slovacia (478)
În Polonia, de la începutul anului 2023, au fost raportate 10 focare și, respectiv, 1936 cazuri la porci domestici și la mistreți.
Ungaria, o țară care a înregistrat o reducere considerabilă a numărului de focare de mistreți în 2022 față de anul precedent (395 față de 2584), a raportat 318 focare de la începutul anului și, prin urmare, ne putem aștepta la mai multe cazuri a fi raportate în 2023 decât anul trecut.
În Lituania, două focare au fost depistate la porcii domestici în acest an, după aproape un an fără raportare ASF în țară. În plus, la mistreți, au fost raportate 302 focare în 2022 și 200 de focare au fost raportate până acum în 2023.
Croația a avut pentru prima dată, lângă granița cu Bosnia și Herțegovina, un total de 31 de focare.
În Grecia, unde au fost deja detectate focare la mistreți, un al doilea focar de PPA a fost detectat în aprilie, după ce autoritățile elene au detectat un singur caz într-o turmă din curte în 2020.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News