Premieră pentru o universitate din România, care funcționează astăzi cu zero emisii de carbon. Este vorba de Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, care își produce singură curentul, căldura și chiar și îngrășământul folosit în serele unde se testează noi soiuri de legume și plante. Toate resturile adunate din campus ajung în stația da biogaz a universității, unde sunt transformate în energie.
Se obțin astfel, zilnic, 2.400 de kilowați de energie electrică, 3.000 de kilowați de energie termică și aproape două tone de îngrășământ natural. Economia anuală pe care o face acum instituția pentru facturi ajunge la 200.000 de euro pe an.
„În bazin este un ax cu paleți și o pompă tocător, adică este un dispozitiv care și toacă materialul pe care îl introducem acolo”, explică Teodor Vintilă, manager de proiect Proiectul derulat cu fonduri comunitare face ca deșeurile provenite din activitățile universității să poată fi valorificate și transformate în energie verde, prietenoasă cu mediul și mai ales gratis.„Parametrii sunt optimi, respectiv un gaz de calitate, biogaz, care este folosit ca și combustibil”, explică Teodor Vintilă, manager de proiect.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News