Skip to content
Justitie

Desființarea Secției Speciale, creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați și numirea unui șef la DIICOT – prioritățile anunțate de ministrul Justiției

Inquam Photos / Octav Ganea

Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că a trimis la Consiliul Superior al al Magistraturii (CSM) un proiect de lege pentru desființarea Secției speciale din justiție. El a spus că a eliminat din proiectul de lege realizat de predecesorul său partea cu ”super-imunitățile” pentru magistrați.

Stelian Ion a adăugat că va discuta cu omologul său italian despre posibila extrădare a unor condamnați români care au primit decizii favorabile în instanțele italiene. ”Au existat probleme punctuale, deci nu e o problemă care să țină de sistem”, a spus Stelian Ion.

”Avem o problemă mare pe corupție, a expirat strategia națională. Vom face o evaluare și va trebui să adoptăm o nouă strategie anti-corupție”, a adăugat ministrul Justiției.

Creșterea vârstei de pensionare la magistrați

De asemenea, Stelian Ion a precizat că ministerul va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât aceştia să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani.

”Există multe cereri de pensionare care pe mine mă îngrijorează. De asemenea, pe viitor este foarte clar faptul că vom face o discuţie şi vom propune creşterea vârstei de pensionare astfel încât un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, cred că abia de la această vârstă magistraţii sunt în toată puterea, au experienţă deplină şi pot da cel mai mult justiţiei”, a afirmat ministrul.

Selecția pentru noul șef DIICOT

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat astăzi că și-a propus ca în prima jumătate a anului 2021 să facă selecția pentru viitorul procuror-șef al DIICOT.

”Îmi doresc să fac cât mai repede desemnarea, interimatele duc la o stare de provizorat. E în preocuparea mea să facem selecția în prima jumătate a anului”, a spus Ion într-o conferință de presă.

El a adăugat că va discuta și actualul director interimar al DIICOT, declarând că ”din modul în care am văzut că sau desfășurat lucrurile nu există probleme deosebite, blocaje și situația în care să spunem că nu e bine condusă. Suntem într-o zonă de echilibru, dar în principiu nu susțin ideea interimatelor”.

DIICOT este condusă acum de un director interimar după demisia Giorgianei Hossu, ca urmare a condamnării soțului său într-un dosar de corupție, în primă instanță.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *