Skip to content
Politică

Desființarea SIIJ, o nucă tare pentru actualul ministru al Justiției. Stelian Ion aruncă vina în curtea UDMR

Inquam Photos/Octav Ganea

Un nou scandal de amploare se profilează în interiorul coaliției de guvernare. Ministrul Justiției aruncă vina pe partenerii de la UDMR pentru eșecul desființării Secției Speciale (SIIJ), iar premierul Florin Cîțu evită să ia partea cuiva în acest nou scandal.

Promisiunea lui Stelian Ion

În cel mai recent episod al unei confruntări directe în interiorul coaliției de guvernare, ministrul Justiției, Stelian Ion a spus că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) nu a putut fi desfiinţată până în acest moment pentru că „o parte dintre cei care sunt acum în coaliţie erau alături de PSD, adică UDMR”.

„O să o spun abrupt, ca să nu ne învârtim în jurul cozii: n-am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care sunt acum în coaliţie erau, la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea SIIJ, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal şi cel de procedură penală. Odată ce s-a încheiat acel capitol trecem deoparte şi încercăm să creăm ceva nou şi sperând cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de justiţie, faţă de lupta anticorupţie. Parţial, am avut semnale că acest lucru se întâmplă, pentru că s-a semnat un program de guvernare în care la capitolul Justiţie era clar stabilită prima măsură pe termen scurt desfiinţarea Secţiei speciale, la un punct mai jos era refacerea competenţei DNA pe ce privea infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi. De aceea am şi acceptat mandatul de ministru al Justiţiei, pentru că este un program foarte bine articulat”, a declarat Stelian Ion, duminică, într-o emisiune la Prima TV.

Stelian Ion pare mai degrabă a arunca vina în curtea UDMR pentru propria neputință. Obiectivele asumate de actualul ministru al Justiției, Stelian Ion era acelea de reparare a Legilor Justiției, făcute țăndări în timpul lui Liviu Dragnea și în subsidiar desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Stelian Ion nu a reușit să atingă până în prezent nici unul dintre aceste obiective. Din cauza lipsei reformelor din Justiție, Franța, unul dintre aliații cei mai apropiați ai țării noastre din Uniunea Europeană, a anunțat la începutul lunii aprilie că încă este prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria. Mecanismul de Cooperare și de Verificare este instrumentul prin care Comisia evaluează și sprijină evoluția Bulgariei și României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar. Faptul că în România se menține MCV demonstrează că avem o Justiție disfuncțională. În loc să repare lucrurile acestea, Stelian Ion a încercat să culeagă laurii pentru sine și pentru USRPLUS, avansând de capul său un proiect pe Legile Justiției care nu a fost dezbătut, așa cum arată și președintele, cu nimeni. În goana după lauri, Stelian Ion a sacrificat reformele din Justiție, întârziindu-le nepermis de mult.

Așadar, desființarea SIIJ era unul dintre principalele obiective ale lui Stelian Ion care, la fel ca și Legile Justiției s-au împotmolit undeva pe traseu. Acum Stelian Ion dă vina pe UDMR, dar chiar dacă formațiunea lui Kelemen Hunor s-ar împotrivi, treaba ministrului Justiției ar fi aceea de a căuta și găsi cel mai mic numitor comun. Altfel spus, treaba lui Stelian Ion e să îi convingă pe udemeriști, nu să arunce vina asupra lor. Să nu uităm că Stelian Ion a girat în trecut și o super-imunitate magistraților, similară cu cea a parlamentarilor. Prin urmare, treaba lui Stelian Ion este departe de a fi terminată, iar strategia pasării răspunderii nu va funcționa la nesfârșit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *