Skip to content
Hunedoara Știri locale

Deşi are toate avizele şi autorizaţiile în regulă. Firma DD Chim, amendată din cauza jocurilor politice

" "

La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, PNL vrea să o schimbe pe directoarea Adina Pera Ştefănie şi să-l pună în locul ei – potrivit mai multor surse liberale – pe Cosmin Ilioni, de la Inspecţia Sanitară din cadrul DSP.  Numai că inspectorul Ilioni este cel care deunăzi a mers să verifice firma DD Chim, după scandalul cu dezinsecţia de la Liceul German din Arad, procedând cu totul şi cu totul în afara legii, scrie mesagerulhunedorean.ro.

Potrivit lui Csaba Vereş, administratorul DD Chim Deva, Cosmin Ilioni s-a prezentat la sediul firmei, spunându-i acestuia că are ordin de la Bucureşti să-l amendeze. Adică să dea amendă firmei, în urma scandalului de la Arad, unde, de fapt, nu s-a întâmplat mai nimic.

" "

După cazul de la Timişoara, de anul trecut, în noiembrie a venit în control o echipă mixtă de la DSV şi, DSP, mai exact de la Inspecţia Sanitară din cadrul DSP, şi a verificat societatea. Totul a ieşit foarte bine, a fost totul OK. Tot acest domn Ilioni a venit şi atunci. Iar acum mi-a spus inspectorul că trebuie să mă amendeze, că aşa a primit ordin de la cei din Ministerul Sănătăţii. Voi contesta amenda, evident. Am lucrat la toate şcolile din judeţul Alba cu acest dezinfectant şi totul e perfect. Am toate avizele şi toate documentele necesare în regulă. Lucrăm profesionist, nu ne jucăm”, a declarat Csaba Vereş, administratorul societăţii DD CHIM din Deva.

În ceea ce priveşte biocidul Preventol, pentru suprafeţe, cu care am făcut lucrările la liceul german din Arad, trebuie spus că acesta are avizul Ministerului Sănătăţii până în 2024. Deci, potrivit avizului respectiv, putem să-l folosim până în 2024. Nu apare în registrul special că acest biocid nu ar mai fi în uz. Cel puţin nimeni nu a operat vreo modificare până în 10 ianuarie 2020, când am lucrat la liceul din Arad. Ca atare, unde am greşit? Niciunde. Dacă vor să dea amenzi doar ca să fiu eu ţapul ispăşitor, se înşală”, a adăugat Csaba Vereş.

Potrivit sursei citate,  legat de biocidul Preventol, pentru că nu s-au plătit nişte taxe, producătorul german Bayer a notificat, în vara anului 2018, Ministerul Sănătăţii că, începând cu anul 2019, nu mai este voie să se folosească acest dezinfectant în România. În aceste condiţii, cei responsabili din Ministerul Sănătăţii, trebuiau să opereze în registrul special al biocidelor că Preventolul nu mai poate fi utilizat de operatorii care efectuează dezinsecţii. Lucru pe care nu l-au făcut până în data de 10 ianuarie 2020.

Jurnaliștii de la mesagerulhunedorean.ro. au încercat să afle şi punctul de vedere al inspectorului Cosmin Ilioni, vizavi de cele declarate de Csaba Vereş, însă acesta a avut telefonul închis toată ziua.

În aceste condiţii, a fost contactată  directoarea Maria Comana, şefa Inspecţiei Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii. Ea nu a recunoscut că i-a dat ordin inspectorului Ilioni să aplice amendă unui agent economic nevinovat, dând vina pe şefa de la DSP Hunedoara. ”Nu eu sunt şefa inspectorilor de la DSP Hunedoara. Întrebaţi şi la Comisia de biocide din minister, nu e treaba mea să ştiu cât e valabil biocidul”, a spus ea.

Apoi a fost contactată și Adina Pera Ştefănie, directorul executiv al DSP Hunedoara.

Pe mine m-au sunat de la serviciu, seara, că doamna Comana o caută pe şefa de la Inspecţia Sanitară de la noi. Aceasta este în concediu şi nu putea fi găsită de directoare. I-am spus colegei care m-a contactat să îi zică doamnei Comana să ia legătură cu cea care îi ţine locul şefei de la Inspecţie de la noi. Cu toate acestea, ea l-a contactat pe Cosmin Ilioni şi i-a cerut să se ducă în control la firma DD Chim. În final a dat o amendă de 40.000 de lei acestei societăţi. E adevărat, există un registru al biocidelor la nivelul Ministerului Sănătăţii, care poate fi accesat pe bază de parolă de persoanele desemnate din teritoriu. De la noi, de la DSP Hunedoara, sunt doar două persoane care au parola şi pot intra să verifice acest registru”, a afirmat Ștefănie.

Jurnaliștii l-au contactat și pe prefectul de Hunedoara, Vasilică Potecă, care a fost întrebat cum comentează faptul că un inspector de la DSP dă amendă unui patron total nevinovat.

Nu am fost informat despre această situaţie, acum am aflat de la dumneavoastră despre asta. Să ia măsuri directoarea de la DSP împotriva inspectorului respectiv. Dacă un inspector a făcut aşa ceva, este complet anormal, este ilegal! El trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a afirmat prefectul de Hunedoara.

Legat de măsurile pe care le poate lua împotriva inspectorului care a dat amenda firmei DD Chim Deva, Adina Pera Ştefănie a declarat că în fişa postului său se precizează că directorul executiv doar coordonează activitatea celor de la Inspecţia Sanitară din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, el nu poate să intervină asupra independenţei în desfăşurarea actului profesional al unui inspector.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *