Skip to content
Politică

Deşi PIB-ul a scăzut cu 12,3%, Cîţu anunţă veştile bune din economie

Inquam Photos / George Calin

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că, în ciuda faptului că în trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgenţă, investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale.

De asemenea, el consideră ca fiind un lucru pozitiv  câştigul salarial mediu nominal net care a crescut în iulie cu 8,1% faţă de iulie 2019.

Veşti bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgenţă. Totuşi, investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe ţări care pot arăta o astfel de performanţă. A doua veste bună, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% faţă de iulie 2019. Această creştere a venitului net de care beneficiază milioane de români este foarte importantă, mai ales în contextul crizei economice globale. Pentru a menţine ritmul şi a asigura revenirea rapidă a economiei este nevoie ca politica fiscală şi monetară să lucreze împreună„, a scris Cîţu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5%.

În semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria brută, şi cu 3,9%, pe seria ajustată sezonier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *