Skip to content
Politică

Deși România este o țară ce poate să producă hrană pentru 80 de milioane de oameni, agricultura românească este una de subzistență, susține europarlamentarul Daniel Buda

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, candidat în alegerile din 26 mai, a deplâns starea precară din prezent al agriculturii și a crede că digitalizarea economiei rurale este un pas important pentru dezvoltarea acesteia, notează www.b1.ro.

„România de astăzi a avut oportunitatea majoră de a se dezvolta și moderniza, grație, în principal, fondurilor europene. Plățile directe constituie mecanismul absolut indispensabil pentru supraviețuirea fermierilor români pe piață. Formele de sprijinire a agriculturii de către Comisia Europeană nu se traduc numai prin plățile directe, ci și prin fonduri pe diferite programe destinate dezvoltării agriculturii. România este o țară ce poate să producă hrană pentru 80 de milioane de oameni, însă în mare măsură agricultura românească este una de subzistență. Încă se face agricultură la noi cu sapa, cu plugul tras de cai și cu secera și coasa. Desigur, în urma plăților agricole asigurate de Uniunea Europeană, lucrurile au mai avansat, realizându-se investiții importante în ferme. Cu toate acestea, suntem departe de tehnologizare și digitalizare. Avem de-a face cu un decalaj uriaș între fermierul român și fermierul european, existând o întârziere tehnologică evidentă. Un pas important pentru o agricultură performantă în România, la standarde europene, o reprezintă fără îndoială digitalizarea economiei rurale”, a declarat Buda, într-un interviu pentru financialintelligence.ro.

" "
" "

El a menționat problemele importante cu care se confruntă România în acest domeniu în prezent.

„Din păcate, problemele cu care se confruntă agricultura din România nu sunt puține. Lipsa unităților de procesare din România, acapararea terenurilor de către străini, problemele ce țin de cadastrarea terenurilor, lipsa piețelor de desfacere, lipsa forței de muncă, îmbătrânirea demografică, importurile masive alimente, de lapte de calitate îndoielnică, lipsa unui sistem național de irigații, declinul agriculturii ecologice, toate acestea reprezintă factori limitativi în dezvoltarea sectorului agricol„, a comentat el.

O problemă însemnată din agricultura o reprezintă lipsa sistemelor de irigații care produce pierderi financiare importante, cât și de produse, a spus Buda.

„Fermierii din România se confruntă cu mari probleme din cauza unor sisteme de irigații care le-ar garanta obținerea unor producții corespunzătoare și în perioadele de secetă. Construirea unor astfel de sisteme este costisitoare, astfel că mulți dintre fermierii români nu reușesc să investească sumele necesare. Lipsa sistemelor de irigații din agricultură duce la pierderi financiare și pierderi de produse. Ultimele date disponibile privind suprafața amenajată pentru irigații în România arată că doar aproximativ 24% din terenurile agricole beneficiază de astfel de sisteme, însă majoritatea nu sunt funcționale. Așadar, din cele 3,1 milioane hectare amenajate cu infrastructură de irigații, doar 50% sunt considerate viabile. Investițiile pentru îmbunătățirea și dezvoltarea sistemelor de irigație din România, astfel cum sunt prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013(1), beneficiază de un sprijin important din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), în temeiul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) al României pentru perioada 2014-2020. Cu toate acestea, incapacitatea guvernării de a prioritiza dezvoltarea unui sistem național de irigații generează în continuare grave prejudicii pentru fermieri”, a arătat liberalul.

Drept prioritate pentru viitorul mandat în Parlamentul European, Buda și-a stabilit dezvoltarea sectorului agricol pe componenta de procesare a produsului brut din agricultură.

Este inadmisibil ca astăzi, în România, noi să fim pricipala țară care exportă grâu, porumb, dar să fim în același timp statul cu importuri masive de pâine congelată, de produse de panificație. Din păcate, interesul scăzut al guvernării față de componenta de procesare a condus la această situație paradoxală în care România a înregistrat producții record la cereale, dar în același timp a înregistrat deficit în comerțul cu produse agro-alimentare„, a subliniat Buda.

Europarlamentarul a arătat și cum incapacitatea guvernării PSD-ALDE de a gestiona criza pestei porcine a dus la probleme uriașe pentru fermierii români.

„Incapacitatea guvernului PSD-ALDE de a gestiona eficient criza Pestei Porcine Africane a determinat ca ca această molimă să falimenteze micii și marii fermieri, extinzându-se în trei sferturi din țară. Mai mult, dacă acum opt ani importam aproximativ 170.000 de tone de carne de porc anual, în 2018 cantitatea adusă din alte țări a depășit 330.000 de tone. Principalul motiv a fost epidemia de pestă porcină care a blocat actitivatea în fermele din peste 20 de județe din țară. Încă din 2015, se cunoștea faptul că e o chestiune de timp până când își va face simțită prezența în România. Tocmai de aceea, am și purtat corespondență cu Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, care de altfel, mi-a și comunicat că la nivelul Comisiei Europene, există preocupări majore, iar în acest sens, existând totodată posibilitatea de a fi accesate resurse financiare de la Uniunea Europeană pentru a preveni răspândirea PPA, dar că principala responsabilitate o au statele naționale. Dacă în 2015 s-ar fi luat măsurile de construcție a gardurilor, așa cum au fost adoptate de fermierii din zona Blajului sau de către Guvernul vecinilor noștri din Bulgaria, nu am mai fi fost în această situație dramatică. Partidul Național Liberal a fost singura formațiune politică care s-a implicat în vederea sprjinirii agricultorilor ai căror ferme au fost afectate de virusul PPA. Astfel, prin eforturile depuse împreună cu colegii mei europarlamentari din PNL am obținut despăgubiri pentru pesta porcină africană de 28 milioane de euro. Crescătorii de porci pot beneficia de o serie de măsuri ale politicii agricole a UE, cum ar fi ajutorul pentru depozitare privată și clasificarea carcaselor. În plus, UE monitorizează prețurile și garantează stabilitatea pieței cărnii de porc din UE, stabilind norme de import pentru a o proteja de orice efecte negative ale schimburilor comerciale cu țări terțe. UE promovează consumul de produse europene din carne de porc în afara UE și protejează calitatea produselor din carne de porc, cum ar fi jamboanele, prin denumirea de origine protejată și etichetele de indicație geografică protejată. În fine, legislația UE stabilește norme privind sănătatea și bunăstarea animalelor, pentru a proteja crescătorii de costurile generate, de exemplu, de răspândirea bolilor la animale (cum ar fi pesta porcină) sau de necesitatea tăierii cozii din cauza unor condiții de creștere a animalelor inadecvate sau a unei gestionări necorespunzătoare a acestora”, a conchis europarlamentarul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *