Skip to content
Politică

Despăgubiri de milioane de euro pentru supraviețuitorii Colectiv. Câți bani va primi fiecare victimă

" "

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv, dar şi rudele celor care şi-au pierdut viaţa în seara neagră de 30 octombrie 2015, vor ca statul să plătească pentru ceea ce li s-a întâmplat.

Mai exact, la Tribunalul Militar, unde a început deja procesul, sunt ceruţi 1,5 milioane de euro pentru fiecare victimă.

" "

Totodata, trei foşti angajaţi din Club Colectiv, răniţi în urma incendiului din 30 octombrie, dar şi părinţii unora dintre cei decedaţi, cer 1, 5 milioane de euro despăgubiri de la stat. Printre cei care vor ca statul să plătească se numără şi Cristina Matache, mama lui Alexis, una dintre barmaniţele din Colectiv, care a murit la scurt timp după incendiu, şi Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru Iancu.

Acesta din urmă spune că procesul de la Tribunalul Militar Bucureşti se desfăşoară foarte repede şi că cei interesaţi de despăgubiri ar trebui să se constituie cât mai curând în părţi civile. „Acest proces se desfăşoară cu o grabă fantastică şi ar trebui ca toate victimele din club să ştie că ar trebui să se constituie cât mai curând posibil în părţi civile. Daca celelalte doua procese implica persoane civile, patroni, aici avem de-a face cu statul. Pentru ca in proces la Tribunalul militar raspunzatori sunt pana la urma sunt ISU si cu Ministerul de Interne. Eu personal am specificat o suma pentru a avea acces la dosar, dar nici eu, nici ceilalti parinti nu ne-am gandit la sume, pentru ca nu ne intereseaza banii. Ne-ar fi interesat sa avem copii langa noi, ceea ce nu se mai poate, dar ne-am dori sa vedem ca se intampla ceva, ca statul reactioneaza nu pentru a ascunde greselile, ci pentru recunoasterea lor”, a spus Eugen Iancu.

Şi ISU Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul în care căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, arestaţi preventiv, au fost trimişi în judecată de DNA, în 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Anchetatorii au arătat, în rechizitoriu, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului din clubul Colectiv.

Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii cpt. Radu Antonina şi cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparţinând SC Colectiv Club SRL, dar şi prin efectuarea unor acte contrare atribuţiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condiţiile permiterii funcţionării societăţii în lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecinţa fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data menţionată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie„, se menţionează în rechizitoriu, potrivit unor surse citate de Romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *