Skip to content
Opinii & Analize

Despre Brexit, după votul din Parlamentul britanic

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni:

Dragi prieteni,
Dupa cum ati auzit probabil, marti seara, in Parlamentul britanic, a fost respins Acordul care urma sa reglementeze relatiile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana dupa Brexit. Cu alte cuvinte, la sfarsitul lunii martie, Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana si sa tranteasca usa dupa ea. Aceasta situatie a fost numita „Brexit-ul dur”, in urma caruia britanicii ar deveni pentru UE o tara la fel de indepartata ca Bolivia sau Vietnamul si pentru care vor exista taxe vamale si tot felul de tarife si vize la toate schimburile. Categoric, asta ar fi o catastrofa – si comerciala, dar si umanitara – atat pentru britanici cat si pentru europeni.
Ce se poate intampla la Londra?
Cel mai probabil, o motiune care sa amane momentul Brexit, in speranta negocierii unui nou acord. Dar, daca in doi ani nu s-a reusit negocierea unui acord convenabil pentru britanici, se va reusi asta in cateva luni?
Mai putin probabil ar fi ca motiunea de cenzura impotriva Theresei May sa aiba succes. In acest caz, se va forma un nou guvern si, de aici, toata brambureala care apare in astfel de situatii. Daca, totusi, Opozitia va forma un nou guvern, este posibil ca britanicii sa fie chemati din nou la Referendum. Si aici situatia se complica din nou!
Potrivit sondajelor, la un nou referendum, electoratul ar vota pentru ramanerea Marii Britanii in UE. Dar, din declaratiile liderilor politici, este foarte putin probabil ca un nou guvern, fie el conservator sau laburist, va decide organizarea unui nou referendum. Cu alte cuvinte, e un haos total!
Ce invataturi tragem de aici?
In primul rand, Brexit-ul a aratat ca democratia directa – adica o consultare a cetatenilor prin referendum – duce la rezultate foarte problematice. O majoritate de 52%, cat a avut referendumul pentru Brexit, este irelevanta! Cei 2% se pot razgandi foarte usor si rezultatul este haosul! Ca sa functioneze, democratia directa are nevoie de majoritati foarte mari – peste doua treimi sau chiar peste trei sferturi din voturile exprimate.
In al doilea rand, esecul (momentan!) al Brexit-ului arata ca epoca strategiilor politicianiste a apus! Aranjamentele de culise nu mai pot tine pasul cu viteza cu care se misca lumea – lumea afacerilor, lumea comunicatiilor si mai ales opinia publica globala.
Este nevoie de o reforma generala a politicii: a modului cum actionam, dar mai ales a modului cum gandim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *