Skip to content
Opinii & Analize

Despre prostituție și moravurile din politică

" "

Deși nu pare, cea mai veche meserie de pe glob și politica mioritică au multe lucruri în comun. Și, pentru că mă aștept ca mulți reprezentanți ai ultimei categorii să sară de posterior în sus în fața acestei constatări, o să încerc să fiu explicit. Am să o iau temeinic, bătrânește, fără patimă și sarcasm, dar poate supărător de sincer.

În primul rând cred cu tărie că pe aleșii noștri, cel puțin pe marea lor majoritate, îi doare fix în cot (aș fi folosit alt termen, dacă nu eram în spațiul public) de nevoile, problemele, dar mai ales de voința poporului. Tratează asta cam cu atâta răceală și indiferență cu care reprezentantele celeilalte bresle își servesc clienții. Am văzut în ultimii 30 de ani un purcoi de nevoi ale poporului ăsta, tratate în bătaie de joc de aleșii neamului. Iar asta, în condițiile în care toate s-ar fi putut rezolva prin darea unei legi. Românii din diasporă ar fi putut astfel vota, infractorii ar fi stat mai mult la pușcărie, numărul parlamentarilor ar fi fost mai mic, penalii n-ar mai fi pus piciorul în politică, marile averi ar fi putut fi cu adevărat impozitate și lista poate continua.

" "

Am să vorbesc acum despre un alt proiect de lege, al naibii de controversat, de care aleșii fug precum necuratul de tămâie, în vreme ce majoritatea populației este de părere că ar trebui legiferat. Poate ați ghicit din context, este vorba de Legalizarea prostituției. Deci rog pudibonzii să se oprească din lectură! De unde știu că populația vrea legea cu pricina?! Ei bine pentru că stau de vorbă cu sute de mii de oameni, prin prisma meseriei. Pentru că citesc ce se scrie în mediul on-line. Pentru că am acces la date ale caselor de sondare a opiniei publice, adesea nepublicate. Şi lista poate continua. Am derulat săptămâna trecută un sondaj pe pagina personală de Facebook, la care au participat aproximativ 600 de persoane. Numărul e mai mult decât relevant, atâta vreme cât sondajele de opinie ale caselor de profil se realizează pe eșantioane de 300-500 de respondenți. Iar rezultatul a fost halucinant: 85 la sută s-au pronunțat în favoarea legalizării!

N-am să detaliez acum zecile de argumente pro și contra acestei legi. Ar fi nevoie de mult spațiu, motiv pentru care o voi face în spațiul virtual. Dar câteva adevăruri trebuiesc spuse! Mii de lupanare din toată lumea sunt pline cu prostituate din România. Aș spune fără perdea că avem o mică diasporă a practicantelor acestei meserii în toată lumea. În plus, cu toate interdicțiile legislației actuale, fenomenul cu pricina a luat doar amploare, de la an la an. Mai mult, fiind ilegal, fenomenul a atras după sine alte tipuri de infracționalitate, de la trafic la bani negri și violență. La fel de adevărat este că în toate țările unde prostituția a fost legalizată sau tolerată, măsura s-a simțit din plin în bugetele de stat. Nu doar din impozitarea legală, imensă dealtfel, ci și din afluxul turistic aferent.

De ce o lege pe care, într-o proporție covârșitoare,  românii ar dori-o nu poate fi dată în Parlament?! O să răspund tot eu: de frică! De lașitate! Din duplicitate! Cel mai mare opozant al legalizării prostituției îl reprezintă Biserica! Astăzi, BOR ar face orice pentru a opri un astfel de proiect. Este probabil ultima redută, cântecul de lebădă al unei instituții care a pierdut grav teren în ochii populației. Mai ales în mediul urban (poate o să facem cândva și o analiză a BOR, cu bune și rele). Așa că se pune pe picioarele de-ndărăt, venind cu argumente arhaice. Dar de ce totuși n-ar ține cont politicienii de voința poporului, ci de doleanța BOR?! E la fel de simplu! O dată la 4 ani, aleșii cerșesc voturi. Prin toate mijloacele. Iar biserica a fost mereu un jucător activ în povestea asta, deși n-ar recunoaște-o în ruptul capului. Ce politician/partid ar vrea o biserică ostilă, într-o campanie electorală?! O biserică ce va transmite, subliminal, prin reprezentanții săi, mesaje anti X sau Y, doar pentru că și-ar vedea slăbită poziția. Între un popor dezamăgit o dată în plus că nu se ține cont de voința sa și o Biserică ostilă, aleșii vor alege mereu prima variantă. Mai ales că în primul caz decontul nu este pe persoană fizică, ci pe castă sau cel mult pe partid. Așa că legea cu pricina nu va trece-n veci, decât printr-o minune. Dar și minunile țin oarecum tot de ograda Bisericii…

" "

1 comentariu la “Despre prostituție și moravurile din politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *