Skip to content
Societate

Despre vina colectivă în cazul tragediei de la Caracal. Sociologul Gelu Duminică: Societatea românească este atât de misogină încât oferă scuze violatorilor

Cazul de la Caracal arată nu doar lipsa de acțiune și neputința autorităților române, ci și o față a societății românești. Aceasta este concluzia sociologului Gelu Duminică. Acesta a precizat pentru PSNews.ro că o parte din societatea românească este atât de misogină încât oferă scuze violatorilor, iar mulți dintre cei care promovează aceste idei se află în vârful unor instituții publice.

Lipsa de acțiune a celor de la Poliție nu reprezintă exclusiv vina lor. Sigur că ne este mult mai uşor să aruncăm vina în curtea altuia fără să ne uităm la noi înşine şi la modul în care, de foarte multe ori, ne cerşim drepturile în loc să ni le cerem. E mult mai uşor să cerem schimbarea instituţiilor şi a statului fără să înţelegem că acestea nu fac decât să reacţioneze aşa cum întreaga societate acţionează şi că modul lor de operare este strâns legat de valorile pe care societatea per ansamblu le promovează.

Societatea românească, sau o parte din ea, este atât de misogină încât oferă scuze violatorilor înfierând lungimea fustei purtate de victime. Societatea în care trăim consideră că dacă eşti femeie, rom, gay, de la ţară, analfabet, asistat social etc., eşti, în mod automat, cetăţean de mâna a doua şi că nu meriţi acelaşi tip de servicii precum cele pe care el, superiorul, le primeşte. Parte din liderii României ne servesc ideea mai multor Românii, în care cea frumoasă este doar a lor şi cea urâtă, care merită hulită şi stârpită, este a altora. Parte din România a considerat ca morţii de la Colectiv şi-au meritat sfârşitul. O altă parte consideră că bătaia e ruptă din Rai și alţii consideră că există prea multe drepturi pentru musulmani. Mulţi dintre cei care promovează aceste idei sunt cei care ne coordonează viaţa şi care lucrează în instituţii care ar trebui să se asigure că fiecare cetăţean este tratat cu respectul cuvenit. Cred că acest caz, de la Caracal, ne-a arătat şi nemernicia noastră, a celor ce aşteptăm ca alţii să se schimbe în condiţiile în care nouă ne place să rămânem la fel“, a conchis sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *