Skip to content
Opinii & Analize

Despre votul din 26 mai 2019, cu 6 ore înainte de final

Radu Soviani editorial

„Care crezi că este adevărata problemă a României, cea care ține economia în subdezvoltare’’?  Am răspuns că mimarea luptei anti-corupție prin subordonarea justiției de către lichele și oameni fără căpătâi care doar mângâie pe creștet mari corupți (atunci când nu îi protejează) și mimarea bunei administrații. Mi-a răspuns: ai dreptate doar parțial. Principala problemă a României este că unei proporții mari din rândul populației nu îi pasă de respectarea legii, chiar și din neînțelegere, dar mai ales că o proporție și mai mare din rândul judecătorilor și procurorilor (raportată la ponderea populației nepăsătoare față lege), la rândul ei, nu dă doi bani pe lege. Vestea bună este că începe să se diminueze ponderea populației care nu dă doi bani pe lege. Am achiesat, integral și am început să lucrez la model, inspirat și de o intenție a CSM anunțată la finalul anului trecut, de îmbunătățire a imaginii justiției.’’.

Ceea ce ați citit mai sus este parte a unui dialog care m-a inspirat în realizarea unui studiu econometric, în premieră pentru România, ale cărui rezultate parțiale le-am prezentat în 19 aprilie 2019, aici, și care arată o realitate greu de digerat pentru orice stat de drept: 67% dintre judecătorii din România nu dau doi bani pe lege, cu vestea bună cu 20% dintre ei o respectă integral, iar 13% o mai respectă din când în când, în căile definitive de atac.

Astăzi, 26 mai 2019, în ziua alegerilor europarlamentare și referendumului, prin prezența la vot de până la 15.00 și cu cvasi-certitudinea că va fi cea mai bună prezență la europarlamentare de la aderarea României la Uniunea Europeană, nu pot decât să subliniez premisele corecte de la care pornit ideea studiului meu: vestea bună este că începe să se diminueze ponderea populației care nu dă doi bani pe lege. Așa se explică, în opinia mea, și prezența record la Europarlamentare din 2019. În 2014, prezența la finalul votului a fost de 32,44%, iar în 2009, de 27,67%. În 26 mai 2019, deja până la ora 15.00, cu un procent de prezență de 27,68% și cu încă 6 ore de vot în față, a fost depășită întreaga prezență la alegerile europarlamentare din 2009, iar în acest ritm, cel târziu până la 17.00 (încă 4 ore de votare), va fi depășită și prezența din 2014.

Categoric vorbim despre cel mai mare interes pentru alegerile europarlamentare, din istoria de 12 ani de la aderare, existând posibilitatea reală ca numărul voturilor la europarlamentare să depășească pragul de 50% (dacă se va păstra ritmul de 3,46% din votanți pe oră, la ora 21.00 am avea 48,44%). La euro-alegerile din 2014, 20 de state din Uniunea Europeană au avut prezentță sub acest estimat 48,44% (existând șanse ca prezența la vot să fie mai mare).

Pentru mine acesta este un semn că proporți din cetățenii cu drept de vot din România care nu dă doi bani pe lege, se diminuează.

Sunt convins că politicienii vor aplauda public această prezență, dar nu vor bate prea tare din palme. Pentru că, prezența la vot depășind și așteptările lor, vor realiza, indiferent în ce barcă s-au plasat acum, că această parte din populație care iese la europarlamentare într-un nivel record și într-un nivel ceva mai mic pentru referendum, este mai pregătită decât oricând să își susțină punctul de vedere, fie el cel legat de faptul că în România lupta anti-corupție nu mai trebuie mimată cum a fost în trecut (în opinia mea, neatingându-se procurorii și judecătorii de nucleul dur mafiot, ci de doar unele terminații), fie, reversul, că în România lupta anti-corupție nu a fost mimată și că au fost prinși marii corupți.

Până la ora 15.00, mai puțin interesant (dar nu neinteresant) a fost referendumul domnului Iohannis. La ora 15.00, votaseră pentru europarlamentare 27,68% dintre cei cu drept de vot, iar pentru referendum (da sau nu), 22,83%. Cu alte cuvinte, au fost cu 21% mai mulți cei care au votat pentru europarlamentare decât cei care au votat pentru referendum. Nominal, la referendum votaseră 4,17 milioane de români, iar la Europarlamentare, 5,05 milioane de romani.

Pentru ca referendumul să fie valid, trebuie îndeplinite cumulativ 2 condiții: să voteze cel puțin 30% din persoanele înscrise pe listele electorale permanente (circa 5,48 milioane), iar cel puțin 25% să fie voturi valabil exprimate (4,57 milioane de alegături să voteze valid cu da sau nu).

Ceea ce mă bucură esențial în această prezență la europarlamentare, clasa politică toată va avea să se teamă de această mobilizare, și asta mai ales dacă se află în tabăra care susține că în justiție nu trebuie să se schimbe nimic, respectiv cei care cred că a fost fost OK ca justiția să fie subordonată, în mod ticălos, de SRI, prin protocoale neconstituționale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *