Skip to content
Puterea Știrilor Video

Detalii de culise despre întâlnirea celor 4 europarlamentari români cu cancelarul austriac, la Viena. Tomac: „Vom avea o discuție extrem de aplicată!”

PS News

Detalii de ultimă oră despre vizita europarlamentarilor români la Viena cu o zi înainte de a se decide soarta României cu privire la aderarea la Spațiul Schengen. În exclusivitate la Puterea Știrilor, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunțat că, alături de alți 3 europarlamentari români, va avea o întrevedere în această seară cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, pentru a discuta „argumentele false lansate în spațiul public cu privire la motivele care îi determină pe austrieci să blocheze accesul nostru în Spațiul Schengen”.

„Chiar suntem extrem de nerăbdători să auzim opinia cancelarului Karl Nehammer referitor la ce are de reproșat României”, a susținut Eugen Tomac la Puterea Știrilor.

Eugen Tomac se află printre eurodeputaţii români care participă, de miercuri până vineri, la o reuniune a PPE la nivel înalt de la Viena, prezidată de liderul grupului, Manfred Weber, şi la care participă cancelarul austriac Karl Nehammer, precum şi omologii săi din Slovacia şi Croaţia, Andrej Plenkovic şi Eduard Heger.

„În mai puțin de două ore voi avea o întrevedere cu Cancelarul austriac, Karl Nehammer. Cred că este un moment extrem de important pentru că, dincolo de vestea că mâine se va vota în Consiliul JAI această propunere de a fi acceptați în Spațiul Schengen, este foarte importantă discuția de astăzi. Chiar suntem extrem de nerăbdători să auzim opinia cancelarului Karl Nehammer referitor la ce are de reproșat României. Noi, ca stat membru al UE, avem niște obligații care provin din Tratatul Uniunii Europene, iar instituția care verifică dacă îndeplinim criteriile de aderare este Comisia Europeană. Este cel puțin ciudat faptul că ne-am trezit acum, pe ultima sută de metri, cu o opoziție de neînțeles a Austriei la adresa noastră, care a adus argumente false în spațiul public cu privire la motivele care îi determină să blocheze accesul nostru în Spațiul Schengen. Vom avea o discuție extrem de aplicată. Am venit aici un grup de 4 europarlamentari tocmai pentru a încerca să clarificăm care sunt nemulțumirile”, a declarat Eugen Tomac.

Chestionat dacă schimbarea de ultim moment a Austriei cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen are legătură și cu istoricul relațiilor pe care Austria le are cu Federația Rusă, europarlamentarul PMP a replicat:

„N-aș vrea să fac speculații. Știe o țară întreagă care sunt relațiile Austriei cu Federația Rusă. Austria este un stat membru al Uniunii Europene și s-a aliniat sancțiunilor impuse de Federația Rusă de către Uniunea Europeană și Statele Unite. N-aș vrea să intru în speculații pe această temă. Evident că Austria are o relație mult mai bună decât România cu Federația Rusă și a avut în ultimii ani. Acesta este un fapt cert, însă ceea ce vreau să subliniez este că pentru noi este important ca dialogul să continue până în ultima clipă. Evident că această abordare inacceptabilă la adresa României trebuie să înceteze. Pentru asta suntem aici, să încercăm să aducem argumente extrem de credibile în discuția pe care o vom avea cu cancelarul austriac tocmai pentru că vrem să reușim mâine să ne atingem acest obiectiv național. După intrarea noastră în UE, accesul nostru în spațiul Schengen este cel mai important obiectiv pe care l-am putea atinge”.

Votul privind aderarea României la Schengen, confirmat pe agenda Consiliului JAI

Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi.

”Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *