Skip to content
Politică

Detalii de ULTIMĂ ORĂ de la Bruxelles. Siegfried Mureșan: Dăncilă nu a făcut oficial nicio propunere de comisar european. Nu a trimis scrisoare oficială președintei Comisiei Europene

psnews.ro

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, liberalul Siegfried Mureșan, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a declarat că premierul României, Viorica Dăncilă, nu a trimis oficial propunerile de comisar europen către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Liberalul a atras atenția că, dacă în 7 zile de când a fost respinsă Rovana Plumb, Viorica Dăncilă nu a trimis oficial nicio propunere Comisiei Europene, există șanse minime ca președinta Comisiei Europene în 3 zile să îi accepte noile propuneri, mai ales că Guvernul se află în plină procedură de moțiune.

„Viorica Dăncilă nu a făcut oficial nicio propunere de comisar european. Nu a trimis scrisoare oficială președintei Comisiei Europene. Practic, nu există o propunere oficială făcută conform regulilor și legilor din România, așa cum și președintele României a cerut, inclusiv cu o audiere prealabilă în Parlamentul României, cum prevede Legea 373 privind cooperarea între Guvern și Parlament în materie de afaceri europene. 

Propunerile, nici Dan Nica și nici doamna Ciot, nu au fost trimise în mod oficial la președinta Comisiei Europene.

E clar că Dan Nica nu poate fi acceptat, nici de președinta Comisiei și nici de Parlament, de vreme ce tot Parlamentul a văzut tărăgănând ridicarea imunității parlamentare împotriva domniei sale, când procurorii din România au cerut. Toată lumea înțelege că acest Guvern se află deja în plină procedură de destituire  – procedura moțiunii ce cenzură – ca atare, evaluarea mea este că niciun președinte al Comisiei Europene care trebuie să pregătească o configurarație stabilă a Comisiei Europene pe următorii 5 ani de zile, nu va risca un membru al Comisiei Europene din partea unui Guvern care riscă să cadă peste 3 zile.

Evaluarea mea este că, dacă în 7 zile de când a fost respinsă Rovana Plumb, Viorica Dăncilă nu a trimis oficial nicio propunere Comisiei Europene, nu are cum să se aștepte ca președinta Comisiei Europene în 3 zile să îi accepte această propunere, mai ales că Guvernul se află în plină procedură de moțiune”, a declarat Siegfried Mureșan pentru PSnews.ro.

Poate pierde România portofoliul Transporturilor?

„Sigur că da. Riscul de a pierde portofoliul Transporturilor există până la momentul la care candidatul prezentat de România a trecut cu succes atât de Comisia Juridică, cât și de audierea din Comisia de specialitate. Până nu avem un comisar care să fi trecut de audiere și să fie declarat apt a fi comisar și a ocupa portofoliul respectiv, riscul de a pierde portofoliul există”, a mai precizat vicepreședintele grupului PPE.

Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, marți, după ședința Comitetului Executiv al partidului, că Dan Nica rămâne propunerea pentru funcția de comisar European. Dacă se cere, social democrații au și o propunere de rezervă, o femeie, respectiv pe Gabriela Ciot. Dăncilă a anunțat că va trimite propunerile la Comisia Europeană până la finalul săptămânii

CITIȚI ȘI: Dăncilă, despre propunerea pentru comisar european: Dacă aş aduce şi un bebeluş şi aş spune că e propus de PSD, i se va găsi un defect

1 comentariu la “Detalii de ULTIMĂ ORĂ de la Bruxelles. Siegfried Mureșan: Dăncilă nu a făcut oficial nicio propunere de comisar european. Nu a trimis scrisoare oficială președintei Comisiei Europene

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *