Skip to content
Sănătate

Detalii despre starea fetiței cu hepatită severă. Transplantul de ficat a reușit, pacienta a depășit orele critice. Cine a fost donatorul

Inquam Photos / Octav Ganea

Fetița cu hepatită severă, care s-a dovedit a avea boala Wilson, o afecțiuni genetică rară, a depășit orele critice, după operația de transplant hepatic prin care a trecut sâmbătă. Medicii spun că a fost un moment dificil după intervenție, când ficatul a avut o întârziere de funcție, dar situația a fost depășită, relatează Digi24. Copila a primit o șansă la viață cu o zi înainte să împlinească 5 ani.

În România nu există un centru acreditat pentru transplant pediatric. Se fac demersuri pentru ca o astfel de secție să fie deschisă la Spitalul Grigore Alexandrescu, asta în condițiile în care sunt și alți copii în situații similare cu fetița de cinci ani.

„Sunt cinci copii pe lista de așteptare, dar nu au afecțiuni supraacute, sunt boli cronice ajunse în etapa în care s-a pus indicația de transplant. Dacă e să ne raportăm la un caz similar, propabil pentru salvarea de vieți omenești trebuie găsite toate soluțiile care duc la elementul final, adică salvarea de vieți omenești”, explică medicul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant.

În cazul fetiței de 5 ani, operația de transplant a fost făcută la Institutul Fundeni, iar donator a fost un tânăr de 17 ani, aflat în moarte clinică, și care a salvat alte patru vieți.

Mama fetiței spune că este o luptătoare: „Dacă a trecut de această operație grea, o să treacă și de recuperarea aceasta. Totul o să fie bine. Avem încredere!”.

Micuța pacientă a avut câteva ore dificile după operație, însă medicii spun că le-a depășit nesperat de bine și acum sunt optimiști. A primit a doua șansă la viață cu două zile înainte să împlinească cinci ani.

Părinții o vor putea revedea pe fiica lor abia peste câteva zile, izolarea fiind importantă imediat după operație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *