Detalii din PSD despre reducerea prețurilor la alimente de bază. Cum și până când se va aplica

Invitat la Puterea Știrilor, Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat, în exclusivitate pentru PS News, că OUG pentru prețurile la alimente a fost gândită, încă de la început, ca o măsură pe termen scurt, care să fie aplicabilă până la finalul acestui an (n.r. 2023): ,,Nici nu și-a propus să fie o măsură pe termen lung și așa a fost gândită de la bun început, ca o măsură pe termen scurt, care să fie aplicabilă până la finalul acestui an.”, a spus acesta.

sursa: Facebook
sursa: Facebook

,,Discutăm de aproape jumătate de an, în care să-și exercite efectele, cu o posibilitate de prelungire ulterioară. Dar ce e important de precizat pe soluțiile pentru diminuarea prețurilor la alimente sunt chestiunile legate de modul în care să poată să fie aplicate.

În primul rând, nimeni nu trebuie să aibă de suferit pe lanțul economic. Fie că discutăm de fermier, cel care produce efectiv produsele respective, fie că discutăm de procesator, cel care prelucrează acele produse și le transformă într-un produs finit, fie că discutăm de revânzători sau de rețelele de retail, discutăm, practic, de o reducere a adaosurilor comerciale mari.

Nu se urmărește și se va evita o situație similară, cum a fost în trecut, în care primul de pe lanțul economic să aibă de suferit, și anume fermierul român. Dimpotrivă, acesta nu trebuie să aibă de suferit. Scopul acestei ordonanțe este acela de a reuși să reducem prețurile, măcar la acest pachet de alimente de bază, pentru că știm foarte bine care a fost impactul asupra lor și cât de mult au crescut prețurile, în România, pe alimente.”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Bogdan Balanișcu.

PS News: Sunt analiști economici care susțin faptul că, într-adevăr, se vor reduce prețurile la alimentele de bază, dar vor crește prețurile la celelalte alimente. Practic, ce dăm pe mere, luăm pe pere?

Bogdan Balanișcu: Alimentele de bază se numesc alimente de bază dintr-un motiv foarte clar. Sunt principalele alimente de care avem nevoie în pachetul nostru alimentar pentru ceea ce înseamnă viața noastră de zi cu zi.

Dacă vor crește prețurile la alte produse, atunci, cei care fac această chestiune, din punctul meu de vedere, nu fac decât să speculeze anumite chestiuni din piață, strict cu scopul de a realiza profituri mai mari, ceea ce nu este corect.

Iar aici, instituțiile statului abilitate trebuie să intervină pe această chestiune. Nu se poate și nu se găsesc soluții așa. Există și alte tipuri de instrumente la nivel guvernamental, astfel încât să protejăm cetățenii și să protejăm românii de o speculă, repet, de acest tip.

Noi, astăzi, românii, cheltuim o bună parte din venituri pe alimente, de aici și componenta de inflație foarte mare și de aici și greutățile cu care se confruntă o parte dintre dintre români, ori scopul nostru, ca guvernare în această coaliție, este să reușim să păstrăm în primă instanță puterea de cumpărare a românilor, iar apoi, încet-încet să intrăm pe logica în care aceasta crește.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține inițiativa OUG pentru prețurile alimentelor de bază și apreciază că premierul a livrat o parte dintre promisiunile făcute în urmă cu o săptămână, atunci când Marcel Ciolacu a preluat mandatul de Prim-Ministru al României.

,,Vedem că ceea ce s-a promis acum o săptămână, la preluarea mandatului, uitați, că se și întâmplă, fie că discutăm de pensiile speciale, fie că discutăm de partea de reducere a prețului la la alimente. Cred că așa ar trebui să funcționeze lucrurile. Atunci când cineva din clasa politică promite ceva, atunci livrează acea promisiune.”, a mai adăugat acesta. 

Marcel Ciolacu ia în calcul OUG pentru prețuri la produse de bază

Premierul Marcel Ciolacu a spus luni că se are în vedere o ordonanță de urgență privind prețurile la alimente de bază.

„Trebuie să înțelegem că nevoile societății românești sunt cu totul altele decât nevoile noastre personale. Nevoile generale sunt cu totul altele. Am un program, împreună cu colegii mei avem o foaie de parcurs și vom merge mai departe. Joi vom vedea dacă rămâne acord sau intră ordonanță. Mâine dimineață se hotărăște cu cei din retail, din sistem. Se insistă pe ordonanță în tot sistemul. Aici vorbim și de produsele produse în România, dar și de produsele de import. E nevoie de acest efort mixt din partea statului și din partea privaților pentru a aduce inflația la o singură cifră până la sfârșitul anului și o creștere a nivelului de trai“, a spus Marcel Ciolacu, Premierul României.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: