Skip to content
Galați Știri locale

Detalii halucinante ies la iveală. Cu cât vindeau doi profesori universitari din Galați subiectele la examenul de rezidențiat

Inquam Photos / George Calin

Trei medici stomatologi, între care două cadre didactice la Universitatea „Dunărea de Jos”, au fost reţinuţi de DNA Galaţi într-un dosar de corupţie legat de fraudarea examenului de rezidenţiat la disciplina parodontologie şi divulgarea, contra cost, a subiectelor. Preşedintele comisiei de examen ar fi pretins câte 2.000 de euro de la trei medici rezidenţi pentru a facilita promovarea examenului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 3 martie, a inculpatelor Dorina Cerasella Şincar, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, pentru trafic de influenţă, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Gina Păuniţa Grecu, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Antoanela Andreea Zalimov, medic stomatolog, pentru cumpărare de influenţă.

„În perioada 10 septembrie – 14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenţi candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei 3 rezidenţi”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Zalimov Antoanela Andreea, de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 2.000 de euro, pretinsă în legătură cu cele menţionate.

Potrivit DNA, în 15-16 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii. Ulterior, în 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

„În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, secretara comisiei de examen. În legătură cu acelaşi examen, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, în perioada 02-04 decembrie 2021, produse alimentare, drept recompensă de la un candidat care promovase examenul respectiv”, mai arată DNA.

Vineri, cele trei femei sunt prezentate Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului de jandarmi Judeţean Galaţi şi Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *