Skip to content
Politică

Detalii incendiare ies la iveală. Legăturile lui Miron Cozma cu Securitatea

" "

Detalii incendiare ies la iveală. Legăturile lui Miron Cozma cu Securitatea

Mai precis, Romaniatv.net susține că fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a avut un angajament semnat cu Securitatea şi a dat note informative timp de şase ani despre colegii săi şi despre condiţiile de muncă.

" "
" "

Miron Cozma a semnat angajamentul cu Securitatea în septembrie 1977, potrivit documentelor CNSAS.

„Subsemnatul Cozma Miron, născut în 25 august 1954, în localitatea Derna, judeţul Bihor, fiul lui Gheorghe şi al Ana, cu domiciliul în Lonea, mă angajez să sprijin şi să informez organele de Securitate în activitatea lor, în mod secret şi organizat, pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor îndreptate împotriva securităţii statului, precum şi combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste, mă angajez să depun eforturi susţinute pentru căutarea informaţiilor ce interesează securitatea statului şi furnizarea lor la timp prin sistemul de legătură ce va fi stabilit.

(…)

Animat de dorinţa de a-mi aduce întreaga contribuţie atât în cadrul serviciului, cât şi în afara lui, pentru a putea traduce în viaţă prezentul angajament, înţeleg pe deplin consecinţele dăunătoare de a asigura securitatea statului în caz de nerespectare a angajamentului luat. / 07.09.1977 / Miron Cozma”

Se pare că Miron Cozma a fost recrutat datorită calităţilor sale, care îl făceau un element de încredere pentru Securitate: era inteligent, avea charismă, calităţi de lider. Scopul recrutării, se mai arată în raport, „vizează completarea potenţialului informativ în cadrul obiectivului, cât şi asigurarea informativă a căminului nr. 38 (în care sunt cazaţi circa 200 de angajaţi ai I.M. Bărbăteni). Din studierea şi verificarea candidatului rezultă că acesta are calităţi şi posibilităţi pentru munca de culegere de informaţii”.

Rapoartele date de Cozma vizau condiţiile de muncă şi colegii care nu-şi făceau bine treaba. Pe 9 ianuarie 1978, sursa „Paul” a dat o notă scrisă de mână, în care arată că un anume maistru „I.C. de la I.M.B. sect I nu se achită de sarcinile profesionale“ şi că „timpul şi-l petrece fără rost la suprafaţă. Faţă de unii subordonaţi are o poziţie neprincipială“.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *