Skip to content
Politică

Detalii noi despre factura de extrădarea a lui Nicolae Popa: A fost achitată de IGPR

" "

Inspectoratul General al Poliţiei Romane (IGPR) a achitat factura de 234.207,30 lei emisă de Ion Tiriac Air, în cazul transportului lui Nicolae Popă, extrădat din Indonezia, în România.

Poliţiştii au purtat negocierile cu trei operatori economici de profil în acest caz, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, anunţa Poliţia Romana, într-un comunicat de presă remis marţi Ziare.com.

" "
" "

Precizările vin după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNĂ, Laura Codruta Kovesi. Fostul parlamentar susţine că Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popă. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală de curând, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei.

Care este procedura de extrădare

Potrivit Poliţiei Romane, Inspectoratul General al Poliţiei Romane, prin Centrul de Cooperare Politienesca Internaţională, are atribuţia legală de escortare din statul solicitat, în România, a persoanei extrădate şi de predare a acesteia autorităţilor competente române în vederea încarcerării.

„Preluarea persoanei extrădate se realizează în baza unei decizii definitive a autorităţii judiciare competente din statul solicitat, decizie care se comunică Ministerului Justiţiei din România.

Termenele de preluare sunt stabilite de comun acord cu autorităţile statului solicitat, preluarea efectivă având loc după ce sunt îndeplinite toate condiţiile logistice, acestea variind în funcţie de mai mulţi factori (ex: destinaţia) „, arata comunicatul IGPR.

Cum s-a dat contractul

În ceea ce priveşte achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa în anul 2011, condamnat într-un dosar penal şi pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice.

„Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câştigător operatorul economic SC Ion Tiriac Air SRL, iar serviciile achiziţionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucureşti – Jakarta şi retur”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *