Deținerea unui termometru cu mercur te face infractor

termometru cu mercur
termometru cu mercur

Un sucevean care avea două termometre cu mercur, metal foarte toxic, ne-a solicitat sprijinul în vederea identificării unei soluții de a se debarasa de ele, asta după ce a contactat cu acest scop, dar fără succes, mai multe instituții ale statului și firme de colectare a deșeurilor.

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a spus suceveanul.

Conștient de pericolul reprezentat de mercur, a depozitat în exteriorul casei, într-o magazie bine ventilată, cele două termometre nefuncționale, închise în tuburi de carton pe care a scris „Atenție, mercur! Toxic”.

Apoi a căutat în Suceava o firmă care colectează deșeuri toxice. N-a găsit și a sunat la București, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus că va căuta o soluție și va reveni. L-a căutat a doua zi, dar nu cu soluții, ci cu recomandări: să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală.

Nici una dintre recomandări nu s-a dovedit viabilă.

„Am telefonat din nou la Protecția Mediului, dar de data asta la agenția locală”, a relatat suceveanul. De aici i s-a sugerat să caute un operator de salubritate specializat. „La Demeco Bacău au spus că nu colectează astfel de deșeuri, la Setcar Brăila, care neutralizează deșeuri, n-a răspuns nimeni”, a fost rezultatul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL