Skip to content
Societate

Deținuții de la Penitenciarul Aiud, convorbiri telefonice de valoare halucinantă

MAGNANEWS

Peste 900.000 de lei a plătit Penitenciarul Aiud, în anul 2018, pentru a asigura dreptul deținuților la convorbiri telefonice,. Potrivit datelor din bilanțul publicat, vineri, de instituție și citat de Mediafax, suma este aproape egală cu valoarea hranei pentru cele 603 persoane private de libertate.

În documentul transmis, vineri, de reprezentantul Penitenciarului Aiud sunt enumerate drepturile asigurate de instituție, persoanelor încarcerate. Printre acestea se află și dreptul la convorbiri telefonice, care au costat, anul trecut 919.354,42 lei, bani plătiți de Stat, conform Hotnews.

”Dreptul la convorbiri telefonice a fost asigurat prin intermediul sistemului RETEL pe baza unui card individual, sistem care permite înregistrarea datelor necesare consemnării în documentele operative a exercitării acestui drept”, precizează reprezentanții penitenciarului.

Potrivit aceluiași document, valoarea alimentelor consumate pentru prepararea hranei, în cursul anului trecut, a fost de 1.071640.20 lei, cu 23% mai mare decât în 2017, în această valoare incluzându-se şi mesele festive acordate personalului unităţii de 1 Ianuarie, prima zi de Paşte, 29 Iunie – Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie şi 25 Decembrie.

„În anul 2018 au fost hrăniţi un număr mediu de 603 deţinuţi, comparativ cu anul 2017, când au fost hrăniţi 774 deţinuţi”, se precizează în bilanț.

De asemenea, le-a fost asigurat deținuților dreptul la corespondență, dreptul la convorbiri on-line și dreptul la informaţie care se asigură prioritar prin intermediul reţelei de televiziune prin cablu, disponibilă în toate camerele de deţinere şi care asigură posibilitatea ca aceștia să vizioneze toată gama de programe, de la ştiri de interes local, naţional şi internaţional, la sport şi divertisment.

”Menţionăm că în prezent la camerele de deţinere sunt distribuite un număr de 252 aparate TV, dintre care 67 sunt proprietate personală a persoanelor private de libertate, iar 185 aparate TV sunt ale unităţii sau în custodia unităţii, fiind puse la dispoziţia deţinuţilor pentru asigurarea acestui drept. În anul 2018 au fost primite de către deţinuţi 45 aparate TV prin sector vizită şi au fost achiziţionate de către penitenciar 24 aparate TV cu diagonala de 60 cm pentru asigurarea acestui drept”, spun reprezentanții penitenciarului.

Totodată, instituția a încheiat abonamente la șapte publicaţii scrise, șase ziare şi o revistă care sunt puse la dispoziţia deţinuţilor, inclusiv prin intermediul bibliotecii. De asemenea deţinuţilor care au solicitat li s-a aprobat achiziţionarea de publicaţii prin încheierea unor abonamente la diverse ziare sau reviste pe care le primesc pe secţia de deţinere zilnic sau conform tirajului respectivelor publicaţii. Au fost încheiate cinci astfel de abonamente.

Între drepturile deținuților se află și cel de a face cumpărături, care s-a realizat prin intermediul magazinului din incinta penitenciarului, suma totală cheltuită de persoanele private de libertate de la Aiud, în 2018, ridicându-se la 2.838.330,07 lei.

În ceea ce privește dreptul la asistență medicală, în 37 de cazuri deținuții au avut nevoie de tratament pentru autoagresiuni, 43 au fost tratați după ce au fost implicați în altercaţii şi 11 pentru refuz de hrană, ca formă de protest.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *