Skip to content
Bacău Știri locale

Deţinuţii politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna căutaţi de procurori, cu arheologi şi specialişti – Ce dosar instrumentează PICCJ

huckmagazine.com

În perioada 16-20 septembrie 2019, procurori ai Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului instanţei supreme, împreună cu o echipă de arheologi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și colaboratori de la câteva muzee din țară, au participat la cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea și recuperarea osemintelor deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, județul Bacău, se arată într-un comunicat de joi a instituţiei.

Procurorii menţionează că moartea deținuților politici în Penitenciarul de la Târgu Ocna, încarcerați în perioada regimului comunist, face obiectul unui dosar penal constituit la nivelul Secției parchetelor militare ca urmare a sesizării depuse de către IICCMER și care vizează tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din fosta Securitate și din administrația penitenciarului.

În vederea soluționării acestei cauze, campaniile arheologice efectuate au avut drept scop identificarea osemintelor celor decedați în penitenciar.

Numărul total al mormintelor depistate în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deținuți.

Toate rămășițele pământești considerate ca aparținând deținuților politici au fost extrase și recuperate, făcând obiectul expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice și a testelor de genetică umană.

Conform unei evidențe, bazată pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate un număr de 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenției.

Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *